De ce să folosiți și cum se utilizează Google Analytics
În materialul anterior am discutat că pentru a stabili situația și pentru a măsură succesul în care se află clinica pe care o dețineți un punct de plecare este analizarea website-ului.
În completarea acelui material, subiectul de astăzi îți va oferi o lecție despre Google Analytics, instrumentul cu care este realizată analiza site-ului, de ce să îl folosiți și cum se utilizează.
Analizele web au făcut mai ușoară dezvoltarea aproape în orice afacere.
De ce să folosiți Google Analytics?
Fără Google Analytics, este dificil să descoperi ce funcționează și ce nu, să identifici problemele și să le rezolvi înainte să se transforme în probleme mai mari și să ai un sens pentru direcția generală în care se îndreaptă afacerea ta. Google Analytics este util pentru monitorizarea performanței unei afaceri și este aplicabil pentru aproximativ 95% dintre companii.
Aici sunt doar câteva dintre numeroasele întrebări cu privire la site-ul tău pe care le poți afla utilizând Google Analytics.
- Cât de mulți utilizatori vizitează site-ul meu?
- Unde locuiesc vizitatorii mei?
- Am nevoie de un site mobil-friendly?
- Ce site-uri web trimit trafic pe site-ul meu?
- Ce tactici de marketing direcționează cel mai mult trafic site-ului meu?
- Ce pagini de pe site-ul meu sunt cele mai populare?
- Cât de mulți vizitatori s-au convertit în potențiali pacienți sau pacienți?
- De unde au venit vizitatorii mei de conversie si ce viziteaza pe site?
- Cum pot îmbunătăți viteza site-ului meu?
- Ce conținut de blog apreciază vizitatorii mei cel mai mult?
Printre multe altele, acestea sunt cele mai importante întrebări la care Google Analytics poate răspunde.
Acum, să ne uitam la modul în care poți utiliza Google Analytics pentru site-ul tău.
Cum se utilizează Google Analytics.
1. Comparați două intervale de date: Comparațiile de date utile includ compararea performanțelor din această săptămână cu performanțele săptămânii trecute, performanța lunii trecute cu luna anterioară și performanța lunii trecute la aceeași lună a anului precedent.
2. Privește graficele pe o perioadă lungă de timp: consultați graficele pe cea mai lungă perioadă posibilă și căutați tendințele, fără a compara intervalele de date.
S-ar putea ca piața voastra să înregistreze o tendință descendentă în anumite luni. Dacă afacerea cunoaște un trend descendent, utilizați abordarea „comparați două intervale de date” și comparați traficul din luna curentă cu aceeași lună a anului trecut. Dacă observați creșteri, atunci știți că site-ul este performant, indiferent de tendințele sezoniere.
Tipuri de rapoarte primite de la Google Analytics:
1. RAPORT DE ACHIZITIE
Secțiunea Achiziții din Google Analytics descompune de unde provine traficul pe site.
Fără a privi cu atenție sursele de trafic, este aproape imposibil să faci judecăți informate despre performanța de marketing a site-ului tău.
2. RAPORT TIMP REAL
În raportul timp real vei primi o serie de date de ultimă oră despre situația site-ului tău:
- Locația (zona geografica a vizitatorilor);
- Câți au intrat de pe social media sau alte surse;
- Utilizatori activi în mod curent;
- Dispozitivele cu care a accesat site-ul (desktop / mobil).
3. RAPOARTE DE AUDIENȚĂ
În aceste rapoarte de audiență vei găsi detalii privind:
- vârsta și genul vizitatorilor;
- care sunt interesele generale și ce limba vorbesc aceștia;
- cât de des accesează site-ul web;
- câți utilizatori fideli;
- câți vizitatori unici;
- tipul de dispozitiv pe care îl utilizeaza pentru a-ți vizualiza site-ul (desktop / mobil).
4. RAPOARTELE PRIVIND COMPORTAMENTUL
Aceste rapoarte îți vor da detalii despre cum este receptat conținutul de pe site-ul tău:
- Numărul de vizite pe pagină;
- Numărul de vizitatori unici;
- Timpul petrecut în medie pe pagină;
- Bounce rate-ul (rata de respingere).
Tot aici, poți afla statistici privind articolele de pe site, ce cuvinte cheie au folosit să ajungă la conținutul tău, cât timp au petrecut studiind un articol, cele mai citite, astfel vei putea să adaptezi în permanență strategia pentru a crea un conținut mai vizibil pentru motoarele de căutare.
5. CONVERSIILE
Configurarea obiectivelor din cadrul Google Analytics, îți permit să poți vedea cât de multe conversii a primit site-ul și ce URL-uri au fost accesate. De asemenea, poți vedea calea pe care vizitatorii au ales-o pentru a finaliza conversia.
Termeni comuni de analiză web explicați
Afișări pe pagină: O vizualizare a paginii este contată de fiecare dată când un utilizator accesează o pagină a site-ului vostru.
Vizualizări de pagină unice: Similar cu o vizualizare pe pagină, dar dacă un utilizator încarcă o pagină de mai multe ori, ea va fi considerată o singură vizionare pe pagina.
Sesiune: O sesiune este ceea ce se întâmplă când un vizitator ajunge pe site, iar apoi, la un moment dat, închide browser-ul. Dacă vizitatorul se întoarce din nou, aceasta este considerată ca o sesiune suplimentară.
Utilizator: Dacă un utilizator îți vizitează site-ul și apoi se întoarce într-o etapă ulterioară, acesta este socotit ca un utilizator unic.
Rata de respingere: sau bounce rate – reprezintă procentul de vizite în cadrul cărora este accesată o singură pagină înainte de părăsirea site-ului. Mai explicit, este momentul în care utilizatorul care ți-a vizitat acea pagină nu a făcut niciun fel de acțiune pe ea.
O întrebare frecventă în rândul marketerilor și proprietarilor de afaceri este: care este o rată bună de respingere?
Nu există o regulă generală. Ratele de respingere variază foarte mult între site-uri și industrii. Dacă găsiți o anumită pagină cu o rată de respingere foarte mare (+ 70%), acesta ar putea fi un indicator care releva faptul ca vizitatorilor nu le place conținutul sau se confruntă cu probleme tehnice.
Rata de conversie: O rată de conversie reprezinta procentul de utilizatori care finalizează o acțiune dorită.
În concluzie, Google Analytics este un instrument complex, ușor de folosit și accesibil care oferă funcții variate. Prin utilizarea acestui instrument îți poți înțelege mai bine audiența, astfel îți vei consolida poziția în mediul online și îți vei îmbunătăți tacticile de vânzare și comunicare.
Vrei să te ajutăm?
Alege acum unul din planurile de mai jos:
Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică
Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.
Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.
Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.
Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.