Tu stii cum sa-ti ajuti pacientul sa scape de teama de stomatolog?
Majoritatea clientilor care au ales o coloborare cu MarketDent ne-au intrebat la inceput ce pot sa faca pentru a ajuta pacientul sa scape de teama de stomatolog.
Faptul ca medicii se gandesc la o solutie pentru aceasta problema este un lucru care pe noi ne-a facut sa ne dam seama ca ei isi doresc cu adevarat ca pacientul sa se simta bine la clinica lor. Aceasta grija este esentiala pentru o buna functionare a unei clinici stomatologice.
Am dorit sa evidentiem acest lucru deoarece nu toti medicii au aceiasi gandire. Unii dintre ei evidentiaza doar dorinta de a avea cat mai multi pacienti, o clinica impecabila si o promovare spre succes. Nu este nimic in neregula cu asta, din contra. Este foarte bine ca au un plan in mintea lor, idealuri si obiective pe care vor sa le realizeze.
Insa, majoritatea dintre ei uita urmatorul lucru.
Indiferent de cat de bune sunt mesajele noastre de marketing, promovarea din cadrul planului pus la punct de noi sau serviciile de calitate pe care ei le ofera in cadrul clinicii, daca pacientul nu se va simti comfortabil in timpul consultatie, este pierdut pentru totdeauna.
Pe langa niste servicii perfecte, o clinica renumita sau o aparatura de ultima generatie, ceea ce medicii nu inteleg este ca un pacient cauta liniste. Exact! Acesta este cuvantul potrivit – liniste.
Sa spunem ca mai mult de 80% dintre pacientii care vin la clinica au teama de stomatolog este deja un lucru pe care toata lumea il stie. Tocmai de aceea, cei mai multi dintre romani vin la consultatie abia in momentul in care durerea devine insuportabila. Dupa ce au incercat sa o amelioreze folosind calmante care nu isi mai fac efectul sau problemele dentare devin vizibile, atunci aleg stomatologul ca o ultima sansa.
Facand o paranteza, este necesar sa amintim ca aproximativ 20% din populatie nu s-au spalat niciodata pe dinti. De asemenea, periuta de dinti este inlocuita doar o data la un an. Ca o comparatie, nemtii au grija sa isi schimbe periuta de dinti o data la trei luni.
Oricum, teama de stomatolog nu are neaparat legatura cu preturile tratamentelor, ci cu procedurile ce au loc in interiorul clinicii.
1. Prima etapa
Procesul unei consultatii incepe chiar din momentul in care potentialul pacient suna pentru o programare. De aceea, angajatii de la receptie trebuie sa fie instruiti despre ce anume sa vorbeasca cu pacientul si despre cum sa raspunda la intrebarile pe care acesta le are.
Este bine cu o zi inainte de programare pacientul sa fie sunat pentru a i se reaminti data si ora la care va avea loc consultatia. De asemenea, un beneficiu foarte mare pentru a face teama de stomatolog sa dispara il are modul in care angajatul de la receptie ii vorbeste pacientului.
Trebuie sa se foloseasca un limbaj amabil, prietenos, dar si profesionist in acelasi timp. Nici zambetul nu trebuie sa lipseasca.
2. Etapa a doua
In momentul in care pacientul ajunge la clinica este de preferat ca cel de la receptie sa il intampine si sa intretina un mic dialog cu el. Cu cat pacientul simte o atmosfera mai relaxanta si prietenoasa, cu atat timpul petrecut in clinica va deveni dintr-un lucru de speriat intr-un moment de relaxare. In final, stomatologia poate fi privita ca o grija a corpului nostru si ca o vizita la un salon de infrumusetare al danturii.
3. Etapa a treia
Consta in momentul in care medicul stomatolog isi invita pacientul in cabinet. Cu zambetul pe buze (indiferent ca a mai avut alte cinci consultatii pana atunci), cu un mic dialog pregatit si cu o succinta prezentare a clinicii, medicul va intari astfel relatia dintre medic si pacient.
4. Etapa a patra
Consultatia trebuie sa se desfasoare intr-un ambient relaxant. Teama de stomatolog se poate desfasura si din cauza zgomotelor aparaturii. Tocmai de aceea poti apela la o muzica simfonica. Conform unui studiu, aceasta te linisteste si te scapa de stres.
In timpul consultatiei ai grija de starea pacientului. Ne este frica de necunoscut, iar teama de stomatolog se bazeaza mult pe asta. Explica-i ceea ce faci pas cu pas, astfel el va simti ca are “controlul asupra situatiei”. Plus de asta, il poti intreba daca este totul in regula, cerandu-i sa iti faca un semn cu mana.
Important pentru pacient este sa isi simta medicul stomatolog ca un om ce incearca sa il ajute mai mult decat incearca sa-si faca meseria. Este de retinut ca tu, medicul stomatolog, trebuie sa ai in evidenta si sanatatea dentara a pacientului, dar si relatia dintre voi doi. Doar asa vei reusi sa-i loializezi si sa aduci, prin recomandarea lui, alti pacienti noi la clinica ta.
Greseala pe care multi stomatologi o fac este ca se gandesc la domeniul in care profeseaza in raport cu o aparatura excelenta, servicii de calitate, o echipa a carei calitate principala este profesionalismul si la o modalitate prin care pot aduce cat mai multi pacienti la clinica.
Ei bine, ar trebui sa se concentreze mai mult asupra loializarii pacientilor. Acestia vor recomanda mai departe serviciile clinicii si astfel vor castiga de doua ori mai mult.
Pentru un plan de marketing care are ca obiectiv cresterea clinicii tale stomatologice, apeleaza la MarketDent – agentie de marketing specializata pentru promovarea clinicilor stomatologice.