smile@marketdent.ro +40 766 320 209

Rolul igienistului dentar: Tratarea sănătății generale a pacientului

        Atunci când ne gândim la rolul unui igienist dentar, ne gândim la o persoană care curăță dinții. Cu toate acestea, rolul unui igienist dentar depășește cu mult simpla curățare a dinților. În lumea de astăzi, igieniștii dentari joacă un rol crucial în promovarea sănătății orale și a bunăstării generale prin identificarea inflamației orale. 

 

       Igienistul dentar și întregul echipei dentare au un rol important de împărtășit pacienților că ceea ce se întâmplă în gură poate călători prin fluxul sanguin și poate cauza alte boli sistemice.

 

    Mesajul nostru general trebuie să fie: "Sănătatea orală optimă duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă!"

 

  În această postare de blog, vom explora semnificația rolului extins al igienistului dentar și modul în care acesta influențează pozitiv sănătatea generală a pacienților.

 

 

                Mai mult decât dinți: O abordare holistică !

   

   Tradițional, profesioniștii din domeniul stomatologic se concentrau exclusiv pe sănătatea orală, tratarea problemelor dentare la nivel individual și menținerea dinților și gingiilor curate. Un număr tot mai mare de dovezi au dezvăluit faptul că sănătatea orală este strâns legată de starea noastră generală de sănătate și bunăstare. Igieniștii dentari, în calitate de furnizori principali de îngrijire a sănătății orale, au adoptat o abordare mai holistică, înțelegând că sănătatea orală reprezintă o componentă vitală a sănătății generale a unei persoane.

 

           Legătura Oral-Sistemică

 

Cercetările au stabilit o conexiune puternică între sănătatea orală precară, boala gingiilor și diverse afecțiuni sistemice, inclusiv bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul, infecțiile respiratorii, boala Alzheimer, bebelușii cu greutate redusă la naștere, etc. În timpul consultației de igienă dentară și fazei de colectare a datelor, igieniștii dentari trebuie să identifice inflamația orală, sângerarea gingiilor, gingivita și parodontita, ceea ce va conduce la intervenții prompte și îmbunătățirea sănătății sistemice a pacientului.

 

           Îngrijirea preventivă și educația

 

Igieniștii dentari se află în prima linie a îngrijirii preventive, promovând practici adecvate de igienă orală și educând pacienții cu privire la importanța menținerii unei sănătăți orale bune. În afara tehnicilor de periaj și utilizării aței dentare, ei educă pacienții cu privire la importanța unei alimentații echilibrate, renunțarea la tutun, consumul excesiv de alcool și impactul factorilor sistemici asupra sănătății orale.

 

          Prin promovarea unei relații solide între pacient și specialist, igieniștii dentari îi împuternicesc pe pacienți să-și asume responsabilitatea pentru sănătatea lor orală, ceea ce duce la un efect benefic asupra bunăstării generale și la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

 

         Igienistul dentar trebuie să înțeleagă cum să împuternicească pacienții și să comunice eficient astfel încât pacienții să dorească să-și "preia boala" și să aibă ceea ce le este necesar.

 

            Depistarea și intervenția precoce.

 

 

 

   Consultațiile regulate de îngrijire preventivă a igienei oferă o oportunitate de a depista inflamația orală și alte afecțiuni dentare în stadii incipiente. Igieniștii dentari examinează vizual cavitatea orală a pacientului în căutarea semnelor de carii dentare, boli ale gingiilor, cancer oral și alte anomalii.

 

   Identificând aceste probleme în stadiile incipiente, igieniștii dentari pot realiza fotografii intraorale și pot arăta pacienților ceea ce observă. Atunci când medicul dentist finalizează examinarea pacientului, igieniștii dentari au o mare oportunitate de a comunica în fața pacientului cu medicul despre ceea ce au observat și discutat pentru a asigura cea mai bună îngrijire a pacientului. Este un avantaj uriaș ca igienistul să fie susținătorul pacientului lor în timp ce aceștia, împreună cu pacientul, examinează cavitatea orală a acestuia.

 

 Când medicul intră pentru a finaliza examinarea pacientului, este implicat în conversația pe care igienistul dentar și pacientul au avut-o. Acest lucru economisește timp în timpul examinării, deoarece igienistul dentar a colaborat cu pacientul ca avocat pentru cele mai bune opțiuni de îngrijire dentară.

 

          Un mesaj către pacient: "Prevenția costă puțin, dar tratarea bolii poate costa mult."

 

  Pentru pacientul care nu dorește să cheltuiască bani la cabinetul stomatologic, iată un exemplu de conversație: "În timp, neprezentarea pentru tratarea acestei afecțiuni gingivale poate cauza mult mai mult decât pierderea de bani pentru tratamentul gingiilor și, eventual, chirurgie. Poate provoca pierderea dinților și/sau diverse boli sistemice. Sănătatea orală optimă va duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă, economisind bani în cabinetul stomatologic și pentru alte proceduri medicale și medicamente."

 

 

  

 

 

 

                              Colaborarea cu echipa medicală  

 

      Recunoscând interacțiunea dintre sănătatea orală și bunăstarea generală a pacientului, igieniștii dentari și medicii dentist trebuie să comunice eficient cu pacientul într-un mod care să asigure o îngrijire cuprinzătoare a acestuia.

 

Este important să înțelegem valorile pacientului și apoi să folosim cuvinte și expresii care sunt legate de ceea ce pacientul valorează.

 

      Utilizați termeni precum boală a gingiilor, infecție și sângerări ale gingiilor în loc de boală parodontală, curățare și curățare profundă. Dacă pacientul dvs. pune accent pe aspectul financiar, atunci când are o boală a gingiilor, discutați despre prevenție, care costă mai puțin decât tratarea bolii. Explicați că amânarea tratamentului sau lipsa acestuia va duce în cele din urmă la costuri mult mai mari pentru tratamente costisitoare ale bolii, pierderea dinților și alte afecțiuni sistemice care afectează în mod negativ viața pacientului.

 

 

Această abordare de colaborare între igienist, medic și pacient stimulează o înțelegere mai cuprinzătoare din partea pacientului, permițându-le acestora să-și asume responsabilitatea pentru propria boală.

 

             Concluzie

 

    Rolul igienistului dentar s-a dezvoltat semnificativ, accentuând importanța tratării sănătății generale a pacientului în locul concentrării exclusive asupra curățării dinților. Prin adoptarea unei abordări holistice, igieniștii dentari contribuie la depistarea precoce a inflamației și prevenirea bolilor sistemice, promovează îngrijirea preventivă și împuternicesc pacienții să-și gestioneze propria sănătate.

 

   Prin colaborarea cu medicul dentist și echipa dentară, igieniștii dentari îmbunătățesc bunăstarea generală a pacienților, recunoscând și promovând conexiunea vitală dintre sănătatea orală și sănătatea sistemică. Igieniștii dentari nu mai sunt doar cei care curăță dinții, ci au un rol esențial în promovarea sănătății generale a pacientului.