Lecția #20 Facebook Ads & Facebook pentru clinicile stomatologice
Închide ochii pentru o secundă și gândește-te la ultima dată când te-ai reconectat cu un vechi prieten sau coleg folosind Facebook. Poate a fost cineva cu care ați fost la liceu sau la facultate, cu cineva cu care lucrați/ ați lucrat sau cu un prieten de la grădiniță.
Ați folosit vreodată Facebook pentru a trimite un mesaj cuiva pentru că nu aveați numărul de telefon sau adresa de e-mail a acestuia?
Facebook a devenit cel mai rapid mod de a găsi aproape pe oricine, oriunde. Majoritatea oamenilor folosesc Facebook în loc de Google când caută pe cineva.
Facebook nu vrea să fie cool
Unii critici spun că Facebook este condamnat pentru că nu mai este „cool”. Dar, lui Facebook nu-i pasă să fie “cool”, vrea să fie o „utilitate”.
În decursul unei zile petreceți ceva timp pe această rețea de socializare, prin urmare puteți fi siguri că și majoritatea potențialilor pacienți o fac.
Deci, de ce să vă promovați prin Facebook Ads?
- 8.9 mil. utilizatori: majoritatea românilor care folosesc internetul au un cont de Facebook;
- 5.1 mil. activi zilnic: oamenii își verifică zilnic pagina personală în căutare de noutăți;
- 50% cumpără online: mare parte dintre aceștia cumpără online, ajutați de reclame;
- vânzări crescute: campaniile de promovare contribuie semnificativ în vânzările unei clinici.
Facebook este canalul tău mobil
Facebook și Instagram reprezintă peste 23 % din timpul total petrecut pe dispozitivele mobile.
Acest lucru reprezintă mai mult decât timpul petrecut pe Twitter, Snapchat și toate celelalte la un loc, potrivit unei firme de analiză comScore.
De asemenea, potrivit comScore, oamenii urmăresc de șase ori cantitatea de videoclipuri pe Facebook de pe dispozitivele lor mobile decât pe YouTube. Media minutelor lunare petrecute pe YouTube prin intermediul unui dispozitiv mobil este de 31 de minute. Media minutelor lunare de vizionare a videoclipurilor pe Facebook de pe mobil este de 182 de minute!
Acest lucru are sens dacă vă gândiți la asta: De obicei, oamenii merg pe YouTube în căutarea unei soluții la o problemă. Dar, în cazul Facebook-ului, oamenii se vor deplasa prin newsfeed-ul lor ori de câte ori se plictisesc, așteaptă în cabinetul stomatologului, încearcă să se conecteze cu cineva etc., ceea ce se întâmplă mult mai frecvent.
Cum îți pui mesajul în fața acestui public masiv?
Acum că știți că majoritatea pacienților voștri sunt pe Facebook, întrebarea este cum vă puteți pune mesajul în fața publicului țintă ideal, într-un mod care îi determină să ia măsuri și să vă contacteze?
Sistemul de pornire rapidă pe Facebook în cinci pași
Pasul 1: Publică conținut prietenos pe Facebook
Primul pas către succes pe Facebook reprezintă crearea unei bucăți de conținut de mare valoare pe care utilizatorii Facebook îl pot consuma fără să plătească pentru el sau fără să facă schimb de informații de contact pentru acesta. Numim asta „conținut netransmis” și servește la trei scopuri principale.
1. Creează încredere oamenilor în clinica sau brand-ul vostru;
2. Creează contul tău Facebook Ads cu scoruri de relevanță ridicate și feedback negativ scăzut;
Facebook vă oferă un „scor de relevanță” de la 1 la 10 la fiecare anunț creat. Acest lucru este similar cu un scor de calitate Google. Cu cât scorul de relevanță este mai mare, cu atât va fi mai mic costul pe clic (CPC) și cu atât mai multe impresii vă vor servi Facebook.
3. Creează liste de audiențe personalizate pentru site (liste de retargeting)
Unul dintre cele mai puternice aspecte ale platformei Facebook Ads este capacitatea de a crea și segmenta diferite audiențe personalizate pe baza comportamentului utilizatorului.
Exemple de continut: cel mai frecvent tip de conținut este un post sau un articol pe blog. De asemenea, îl numim „conținut epic” sau „conținut ancoră”.
De ce conținut epic?
Deoarece scopul acestei bucăți de conținut este de a educa și de a-i oferi utilizatorului un impuls pentru a lua decizia. Trebuie să fie ceva bun, nu doar o postare pe blog cu 500 de cuvinte.
Ce se întâmplă dacă nu aveți un blog?
Dacă nu aveți un blog și doriți totuși să valorificați această strategie, atunci puteți crea un anunț video Facebook bogat în conținut. Acesta ar fi, în mod normal, un videoclip mai lung decât unul axat pe conversii. În jur de trei-zece minute, în funcție de conținut.
Una dintre marile caracteristici ale anunțurilor video Facebook este că puteți crea liste de audiență personalizate (liste de retargeting). Dacă utilizați obiectivul “Vizualizări video”, Facebook va crea automat două noi audiențe în contul vostru: un public „vizualizat” și un public „finalizat”.
Pasul 2: Cercetarea publicului țintă
Puteți crea cea mai bună bucată de conținut din lume, dar dacă anunțurile sunt plasate în fața unei audiențe țintă greșite, nu veți avea succes. Cu toate acestea, vestea bună este că Facebook are cele mai bune instrumente (care sunt toate gratuite!) când vine vorba de a descoperi informații despre aprecierile, interesele și comportamentele utilizatorilor.
Este un proces destul de simplu: puteți obține de la 80 până la 90% informații din cercetarea publicului țintă efectuată folosind cele trei instrumente principale ale Facebook: Facebook Audience Insights, Facebook Search și Suggested Interests.
Audience Insights
Este un instrument de cercetare, odată ajuns în Audience Insights, puteți introduce pagina voastra de Facebook, pagina concurentului vostru, pagina unui lider din domeniul vostru, un interes, sau un subiect asociat clinicii voastre, iar Facebook va returna o cantitate enormă de date conexe.
Facebook Search
Un alt mod de a găsi potențialul public țintă este să utilizați bara obișnuită de căutare Facebook. Introduceți această frază de căutare: „Pagini care le plac persoanelor care plac [pagina voastră sau pagina competitorul vostru].”
Sugessted Interests
Chiar dacă nu sunteți pregătiți să începeți să difuzați campanii publicitare, vă sugerez totuși să intrați în Ads Manager și să simulați crearea unei campanii publicitare. Primul motiv este că, cu cât veți face mai mult exercițiu folosind Ads Manager, cu atât mai repede veți învăța totul. Celălalt motiv este că puteți obține o cercetare excelentă a publicului țintă în cadrul Ads Manager.
Creeaza o foaie de calcul a intereselor și a publicului
Când începeți prima dată cercetarea publicului țintă, deschideți o nouă foaie de calcul pentru a o putea urmări. Foloseste Google Drive, astfel încât să fie distribuită cu ușurință între membrii echipei și pacienți.
Cu cât aveți mai multe nume, cu atât mai multe idei vă vor veni în cap pentru mai multe interese posibile. După ce începeți să completați foaia de
calcul, puteți crea câteva coloane diferite pentru a vă ajuta să vă organizați datele.
Încercați să vă gândiți la ceea ce îi place cu adevărat publicului vostru. Gândiți-vă la lucruri precum:
- Ce cărți, reviste, ziare, emisiuni TV sau filme citesc sau vizionează?
- Ce site-uri web vizitează?
- Unde trăiesc și câți ani au?
- Ce fel de produse cumpără?
- Care sunt opiniile, pasiunile, activitățile sau grupurile pe care pacienții vostri le au in comun?
Pasul 3: Publică și apoi promovează postările pe Facebook
Acum că vă cunoașteți publicul țintă perfect și aveți o destinație la care să le trimiteți, este timpul să le oferiți un vehicul pentru a-i duce la destinație. Există mai multe moduri diferite în care puteți crea o campanie publicitară în funcție de obiectivul vostru și există unele modalități de a-ți optimiza direcționarea, licitarea și plasarea anunțurilor folosind Ads Manager.
Pentru ca anunțurile să apară în fluxul de știri Facebook, trebuie să fie găzduit de o Pagină de Facebook. Un anunț pe News Feed este o publicitate nativă, ceea ce înseamnă că anunțul vostru se afla în aceeași formă ca toate celelalte conținuturi organice din News Feed.
Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să publicați mai întâi o postare pe Facebook pe pagina voastră. Când adăugați link-ul către pagina de vânzare, postarea ar trebui să tragă o imagine de pe site-ul vostru. Observați butonul „Încărcare imagine” de pe porțiunea inferioară a imaginii. Acest lucru vă permite să încărcați propria imagine personalizată pentru a o înlocui pe cea pe care Facebook o trage din datele meta ale site-ului.
Dimensiunea optimă a imaginii este de 1.200 × 627 pixeli. Cu toate acestea, veți încărca o imagine cât mai mică de 600 × 315 pixeli.
După ce ați publicat postarea, puteți sa o promovati făcând clic pe butonul „Boost Post”.
Completează detaliile reclamei. Se folosesc în mod automat imagini și text din postare, dar puteți să alegeti următoarele detalii:
- Audiență: alege o audiență recomandată sau creează o audiență nouă, pe baza unor caracteristici specifice.
- Buget total: Selectează un buget recomandat sau furnizează un buget personalizat.
- Durată: selectează unul dintre intervalele de timp sugerate sau introdu o anumită dată de terminare.
- Modalitate de plată: revizuiește modalitatea de plată. Dacă este nevoie, poți să schimbi sau să actualizezi modalitatea de plată.
Pasul 4: Repetați cu o campanie focalizată pe conversie
Este timpul să începeți să vă concentrați pe generarea de conversii și maximizarea ROI.
Unele oferte de succes care pot funcționa bine includ „o consultație gratuită, o albire gratuită a dinților sau curățarea gratuită a dinților, discount 20%” etc.
Unul dintre motivele pentru care au succes cu aceste campanii de generare de lead-uri se datorează faptului că amplifică continuu conținutul și difuzeaza anunțuri video pe Facebook pentru a oferi încredere și a crește audiența personalizată, pentru ca aceștia să-și poată retrage înapoi vizitatorii în aceste campanii axate pe conversie.
În cele mai multe cazuri, este bine să difuzați aceste campanii la același public țintă, deoarece persoane diferite răspund la puncte de vedere diferite, iar multe persoane au nevoie de mai multe impulsuri pentru a lua o decizie. Nu uitați, oamenii de pe Facebook nu caută în mod activ o soluție; pur și simplu sunt agățați și probabil încearcă să se îndepărteze de toate problemele lor! Așadar, trebuie să vă concentrați pe a vă împrieteni cu oamenii mai întâi și, de asemenea, să faceți ocazional oferte pentru aceștia.
Dacă vreți să vizați doar publicul “cald” pentru aceste campanii de generare de lead-uri, atunci trebuie să utilizați Ads Manager pentru a selecta corect direcționarea. Considerăm un „public cald” orice audiență care a luat contact anterior cu brand-ul vostru. Acesta ar putea fi: fan Facebook, vizitator site, abonat sau cineva care v-a vizualizat video-urile.
După ce începeți să obțineți câteva rezultate, puteți testa și alte tipuri de campanii axate pe conversie. De exemplu, puteți rula un anunț care vizează utilizatorii care au aterizat pe o pagină de vânzăre, dar nu au finalizat completarea formularului. Puteți rula un anunț video care conține testimoniale din partea pacienților, în speranța de a vă conecta cu acei oameni care au avut nevoie doar de încă o dovadă că serviciile voastre sunt nemaipomenite, etc.
Pasul 5: Analizați si optimizați
Imediat după ce câteva campanii încep să fie difuzate, folosiți rapoartele uimitoare ale Facebook pentru a descoperi lucruri importante despre campaniile voastre. Aici puteți găsi care interese sunt cele mai performante, care plasament vă oferă cel mai bun ROI (News Feed, desktopul, mobilul etc.), care are cele mai bune performanțe demografice, care anunț funcționează cel mai bine, ce imagine câștigă etc.
Să recapitulăm sistemul de pornire rapidă pe Facebook în cinci pași:
- Pasul 1: Publicați conținut prietenos pe Facebook;
- Pasul 2: Cercetarea publicului țintă;
- Pasul 3: Publică și apoi promovează postările pe Facebook;
- Pasul 4: Repetați cu o campanie focalizată pe conversie;
- Pasul 5: Analizați și optimizați.
În concluzie, indiferent dacă sunteți complet nou în ceea ce privește publicitatea Facebook sau aveți o experiență bogată în difuzarea de reclame Facebook, dacă implementați acest proces în cinci pași, veți avea o șansă sportiă de a crea campanii noi de succes sau de a vă îmbunătăți campaniile curente.
Ai ratat lecția anterioară? O găsești aici
Vrei să te ajutăm?
Alege unul dintre planurile de mai jos:
Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică
Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.
Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.
Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.
Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.