Cele 5 greșeli în Managementul unui Cabinet/ Clinică Stomatologică
Echipa noastră a învățat să fie empatică în ceea ce privește problemele pe care un cabinet sau o clinică stomatologică le întâmpină. Acesta este un lucru foarte important deoarece, cu cât suntem mai empatici, cu atât putem înțelege mai bine clientul nostru și îl putem ajuta mai repede și eficient.
Deoarece am auzit de foarte mult ori întrebarea “Ce pot să fac pentru buna funcționare a cabinetului meu/ clinicii meleȚ, în acest articol ne-am propus să evidențiem 5 greșeli în managementul unui cabinet sau clinici stomatologice.
#1 Neasumarea responsabilității faptelor tale
Poate cel mai important aspect pentru buna funcționare a clinicii tale! De ce? Pentru că totul pornește de la tine, iar dacă tu nu ești un exemplu pozitiv pentru echipa ta, ei bine, atunci cine?
Indiferent de ce se întâmplă, tu trebuie întotdeuna să fii corect; în primul rând pentru tine, iar după pentru echipa ta.
La prima vedere, toți ne asumam responsabilitatea, odată întrebați. Suntem mereu siguri că orice s-ar întâmpla noi ne putem recunoaște greșelile și putem trage repercusiunile. Teoretic, căci practic, nu e chiar așa. Odată puși în fața faptului împlinit, ne cam abatem de la responsabilitate și ne apropiem către a da vina pe altcineva sau pur și simplu alegem să nu spunem nimic.
Tu nu trebuie să fii așa. Prima greșeală în managementul unui cabinet sau clinici stomatologice este sa nu îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci. Ține minte: tu ești un exemplu pentru echipa ta, iar dacă tu nu faci ceea ce este corect, ei îți vor urma exemplul. Buna funcționare a clinicii tale, începe și se termină cu ceea ce tu hotărști. E important așadar, să iei deciziile corecte.
#2 Să nu ai viziuni și valori/ obiectiv și plan
Asta este un exemplu de o decizie total greșită. Pornești la drum, dar nu știi nici pe unde mergi, nici unde vrei să ajungi și nici ce să faci dacă ajungi acolo, printr-o minune.
Deschizi o clinică sau cabinet pentru că îți place meseria ta. Începi să îți formezi o echipă și să dotezi locul cu o tehnologie nouă. Apoi, te oprești. După un timp îți dai seama că deși ai o echipă specializată, o tehnologie modernă și o gamă largă de tratamente, îți lipsește un singur lucru: pacienții.
Te întrebi ce s-a întâmplat greșit? Ei bine, sunt câteva variante de unde poți alege:
- Deși ai o echipă foarte bună, nu ați creionat, împreună, valorile voastre;
- Tu nu ai nicio viziune pentru clinica ta;
- Nu ai pus la punct un obiectiv sigur și un plan de promovare care să te ajute să ajungi acolo unde ți-ai propus
Este simplu și dificil în același timp, deoarece anumiți medici stomatologi care își deschid o clinică sau cabinet, nu se gândesc la asta. Ei doar au grijă de lucrurile ce țin de dotarea locului și de formarea unei echipe cât mai bune, însă uită să pună la punct detaliile “mici” care fac diferența pentru pacient.
3# Să nu oferi mai multe opțiuni de tratament
Atenție, nu ne referim la o gamă largă de tratamente stomatologice, ci la opțiuni de tratament.
Poate ai o clinică specializată pe implant dentar. Asta e grozav, având în vedere că oamenii care au nevoie de un tratament mai complex, caută o clinică ce scoate în evidență pregătirea lor pentru acel tratament. Însă, ar trebui să iei în considerare faptul că pacienții nu sunt toți la fel, așa cum nici serviciile stomatologice nu sunt la fel la toate clinicile.
Nu este bine să te axezi doar pe un singur tip de pacient, adică cel care nu ar refuza un plan de tratament complex indiferent de suma lui. Trebuie să ajuți orice pacient care vine la tine pentru a-și rezolva problemele. Indiferent de situația lui financiară, trebuie să fii pegătit să-i oferi un plan de tratament axat pe problema lui principală, dar ținând cont și de suma pe care o poate plăti. Încearcă să fii înțelegător și să nu faci diferențe între pacienți, mai ales ținând cont de starea lor financiară.
4# Să nu îți aloci timp pentru lucrurile ce țin de echipa ta
Un aspect important, deoarece un pacient nu se poate simți în largul lui când echipa ta nu este unită. Trebuie să ai grijă ce fel de medici sau asistente angajezi. Ei trebuie să aibă încredere în ceea ce tu vrei să obții și în planul pe care l-ai stabilit în urma scopului pe care îl ai. Pe lângă încrederea pe care ei trebuie să o aibă în tine, echipa trebuie să funcționeze sub aceleași valori.
Caută să discuți măcar o dată la 2 săptămâni cu fiecare membru individual despre cum se simt făcând parte din echipă sau ce doresc să se schimbe sau să se îmbunătățească. Cere-le o părere în momentul în care vrei să faci o schimbare deoarece sunt o parte importantă din clinica ta și chiar te pot ajuta.
#5 Frica de schimbare
Avem următorul scenariu: clinica ta se dezvoltă frumos și are parte de mulți pacienți. Astfel, este momentul să mărești echipa cu încă 2 medici și 4 asistente.
Deși ești conștient de acest lucru, nu angajezi pe nimeni deoarece îți este frică de faptul că, poate, în viitorul apropiat, nu o să mai ai parte de un număr atât de mare de pacienți. Aici intervine frica de schimbare. Creșterea înseamnă riscuri. Chiar dacă îți e frică, gandește-te că dacă nu faci schimbări, o să stagnezi.
Dacă echipa ta este solicitată peste limită, la un moment dat va apărea stresul. Iar când stresul apare, relația medic-pacient este deteriorată chiar înainte să înceapă. În momentul în care observi că pacienții vin la tine încrezători, iar programul începe să fie aglomerat, clar trebuie să faci o schimbare. Când observi că mulți pacienți se interesează la clinica ta de un tratament pe care tu nu îl ai, clar trebuie să faci o schimbare. Când ai șansa să investești într-o tehnologie nouă și inovatoare despre care știi că pacienții tăi au nevoie, clar trebuie să faci o schimbare.
A te dezvolta înseamnă a-ți asuma niște riscuri și a fi gata să înfrunți orice lucru care apare în calea ta. Nu trebuie să te plafonezi. Nicio clinică nu a ajuns cunoscută ajutându-se de frica de schimbare. Din contră.
Vrei să te ajutăm?
Alege acum unul din planurile de mai jos:
Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică
Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.
Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.
Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.
Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.