smile@marketdent.ro +40 766 320 209

8 modalități care înlătura fobia vizitei la dentist

Vizita la medicul dentist de cele mai multe ori este însoțită de un sentiment puternic de anxietate, sau chiar de panică pentru unele persoane. Atunci când sunetele și mirosurile unui cabinet stomatologic îți provoacă amintiri dureroase legate de experiențe traumatizante din trecut.

 

Fobia dentară nu este mai puțin frecventă, studiile arată că până la 75% dintre persoane se confruntă cu un anumit nivel de teamă atunci când merg la dentist. În cele ce urmează este o prezentare generală a tehnicilor pe care dentiștii le pot adapta în practică pentru a deveni un dentist mai bun fără frică.

 

1. Oferirea consultațiilor pretratament. Consultările inițiale cu pacienții tăi să aibă loc în birou sau camere non-dentare pentru o întâlnire confortabilă. Invitați să stea în scaunul stomatologic și să petreacă puțin timp vorbind cu asistenții medicali, astfel condiționați pacientul să se simtă mai bine, fără să asocieze scaunul stomatologic cu durere sau teamă. Veți ajuta pacientul să se poată relaxa înainte de procedură și să-și asigure încrederea în tine ca medic dentist.

 

2. Permiteți pacienților să mențină controlul în timpul tratamentului. Stabiliți un semnal de siguranță cu pacienții tăi. De exemplu, dacă simt durerea în timpul unei proceduri, ei pot semnala și atunci vei ști când să oprești ceea ce faceți. Semnalul poate fi la fel de simplu cu ridicarea mâinii.

 

3. Utilizați tehnici de distragere a atenției. Redarea muzicii în timpul unei proceduri dentare, în special cu căști poate ajuta într-adevăr să se relaxeze pacienții fobici. Muzica îi va distrage atenția de zgomotele asociate lucrărilor dentare. Recomandă ca pacienții să aducă un playlist cu muzică, astfel încât melodiile să fie diferite și interesante. De asemenea utilizați ochelari VR cu imagini relaxante și peisaje mirifice de plajă.

 

 

4. Stres profesional. Amintiți pacientului fobic că vedeți zilnic pacienți, inclusiv tot felul de oameni cu diverse stări dentare. Cu cât pacienții sunt mai conștienți de natura profesională a abordării față de corpul lor, cu atât sunt mai puțin nesiguri se vor simți și mai puțin probabil că se vor simți judecați.

 

5. Folosește inovații dentare în practica ta. Noile progrese tehnologice contribuie la executarea lucrărilor dentare mai puțin invazive, astfel încât medicii stomatologi nu mai trebuie să-i „rănească” pe pacienți pentru ai ajuta.

 

6. Prescrierea farmacoterapiei. Produsele farmaceutice, inclusiv sedativi ușori, reprezintă de asemenea o opțiune în promovarea relaxării. Acestea pot fi prescrise pacienților să ia noaptea înainte de vizita la dentist pentru ai ajuta să doarmă sau în ziua tratamentului pentru ca pacientul să se simtă mai confortabil în timpul procedurii.

 

 

7. Amintiți părinților să nu proiecteze frica lor asupra copilului. Sfătuiți părinții să nu proiecteze propriile temeri despre dentist asupra copiilor lor. Tinerii ar trebui să aibă ocazia de a-și experimenta în mod obișnuit, cu toate progresele din domeniul sănătății dentare, experiența lor ar trebui să fie una pozitivă.

 

 

8. Îngrijire personalizată. O opțiune indicată ar fi să aveți o sală de recuperare cu proceduri SPA, post-tratament cu facilități luxoase pentru pacienți în funcție de lucrările dentare care au fost efectuate.

 

 

Tratarea pacienților cu cea mai mare preocupare pentru teamă, anxietate și confortul lor se va dovedi a fi o situație avantajoasă atât pentru pacient cât și pentru dentist.