smile@marketdent.ro +40 766 320 209

Stomatologia și Covid-19 - Dentiștii în situația actuală

stomatologia si coronavirus

În momentul de față în care toată lumea se confruntă direct sau indirect cu efectele acestei pandemii, o categorie foarte importantă care trebuie tratată separat este cea a dentiștilor. În acest articol vom încerca să facem o analiză a principalelelor aspecte privitoare la clinicile și cabinetele stomatologice în contextul actual.  

 

De ce stomatologia este un sector riscant?

 

Chiar dacă este o informație extrem de cunoscută, faptul că transmiterea se face prin particule de salivă, trebuie să reprezinte baza de analiză în ceea ce privește stomatologia.

 

Specialiștii au explicat odată cu închiderea faptul că procedurile din cabinetele stomatologice sunt generatoare de aerosoli, ceea ce prezintă un risc foarte ridicat. Aceștia puteau furniza servicii pentru pacienți infectați care încă nu erau confirmați sau pentru cazuri suspecte care nu respectă măsurile de izolare.

 

Efectuarea procedurilor stomatologice poate avea un risc ridicat, medicii stomatologi fiind expuși direct acestui virus.

Astfel, este absolut normal și necesar să se ia anumite măsuri suplimentare, să se perfecționeze metodele și să se găsească soluții eficiente pentru prevenirea infectării cu noul virus.

 

Având în vedere riscul la care se expun, peste tot în lume se cer măsuri suplimentare, protocoale stricte de control al raspândirii infecțiilor. Atât pacienții, cât și medicii trebuie să înțeleagă că măsurile standard nu sunt suficiente și sunt absolut necesare măsurile suplimentare.

Ce măsuri pot lua dentiștii pentru protecția lor și a pacienților?

 

Igiena mâinilor este considerată, la nivel general, cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de transmitere a virusului către pacienți. Însă, în situația actuală, trebuie ținut cont de faptul că Sars-Cov-2 poate rezista pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile, depinzând de tipul de suprafață, de temperatură sau de umiditate.

 

Această situație impune ca pe lângă măsurile de igienă a mâinilor să fie luate și măsuri suplimentare de dezinfecție a tuturor suprafețelor din cabinet. Toate suprafețele din sala de așteptare, din băi sau din cabinet sunt considerate potențial infectate, de la uși și scaune până la aparatura medicală. De asemenea,  și aerul din încăperi trebuie permanent reîmprospătat pentru a nu reprezenta un pericol de infectare. Pentru a evita orice risc, toate suprafețele trebuie dezinfectate permanent cu soluții care conțin alcool, sistemele de ventilație trebuie verificate, iar filtrele schimbate constant, iar în sala de așteptare trebuie să existe măști disponibile pentru pacienți.

 

Echipamentul personalului necesită și el o atenție deosebită față de situațiile normale, fiind obligatorii și aici măsuri suplimentare. Acesta trebuie să conțină mască, mănuși, halat, ochelari sau scut de protecție pentru față, toate având ca scop protenjarea pielii și mucoaselor împotriva sângelui și a secrețiilor potential infectate.

 

stomatologia si coronavirus

 

Oprirea activității și reglementarea clară!

 

Peste tot în lume au apărut articole care plasau dentiștii într-o categorie extrem de expusă infectării și răspândirii virusului.  Din acest motiv, este necesar să existe reglementări clare și metode care să ajute la prevenirea infectării în cadrul cabinetelor stomatologice.

Deși în România, la fel ca în multe alte țări, cabinetele stomatologice au fost închise, mulți pacienți cu urgențe stomatologice trebuie să meargă să se trateze, locurile unde pot face asta fiind foarte puține, deci și foarte aglomerate.

 

În acest sens, studiile arată că este indicată redeschiderea tuturor cabinetelor și clinicilor stomatologice cu condiția respectării unui regulament strict. Printre măsurile recomandate se numără:

  • Dezinfectarea tuturor suprafețelor la intervale regulate și impuse de regulament
  • Purtarea de echipament de protectie adecvat de către medicii stomatologi
  • Programarea cu prioritate a urgențelor
  • Distanțarea între programări astfel încât să se evite întâlnirea mai multor pacienți în sala de așteptare

 

Predicții și protocoale

 

În ultima perioadă au apărut numeroase modele de predicție a evoluției acestei pandemii, dar nu se poate spune cert care este gradul de exactitate al acestora. Însă, plecând de la aceste modele, s-a cerut la nivel internațional, realizarea unor protocoale, mai ales în ceea ce privește tratarea indivizilor încadrați în grupurile de risc (copii și adulți în vârstă),  care să vină în sprijinul medicilor stomatologi.

 

În situațiile urgente, iată câteva indicații internaționale care ajută la limitarea răspândirii infectării:

  • Tratarea cu prioritate a cazurilor care pun în pericol viața pacienților
  • Încercarea de a trata situațiile urgente prin intermediul procedurilor minim invazive și fără generare de aerosoli
  • Măsuri suplimentare de protecție în cazurile în care sunt necesare procedurile invazive și cu generare de aerosoli
  • Dispozitivele, instrumentele și echipamentele de unică folosință trebuie utilizate ori de câte ori este posibil
  • Izolarea cu barajul de cauciuc trebuie utilizată ori de câte ori este posibil pentru a limita răspândirea microorganismelor
  • Radiografiile intraorale ar trebui limitate în favoarea imagisticii extraorale, pentru a reduce salivarea și reflexul de vomă
  • Prescripțiile medicamentoase pentru limitarea durerii ar trebui să evite recomandarea Ibuprofenului, mai ales în situația pacienților suspecți de Covid-19

 

 

Tratamente urgente și tratamente care pot fi amânate

 

În situația actuală, trebuie cunoscut și reglementat ce probleme se încadrează la urgențe și care sunt tratamentele urgente care pot fi efectuate. În acest sens, la nivel internațional, au fost reglementate următoarele situații care nu suferă amânare:

  • Sângerări abundente și necontrolabile
  • Infecții bacteriene difuze cu țesuturi moi, cu umflături intraorale care pot compromite căile respiratorii ale pacienților
  • Traume care implică oase faciale, ce pot compromite căile respiratorii ale pacienților.
  • Durere dentară severă însoțită de inflamații pulpare
  • Biopsia țesutului anormal
  • Complicații chirurgicale postoperatorii
  • Abces sau infecție bacteriană localizată care duce la durere sau umflare
  • Fractură a dinților care provoacă durere sau afectare a țesuturilor moi

 

Implicații financiare

 

Această situație are ca rezultat probleme financiare grave pentru cabinetele si clinicile stomatologice. Intervențiile stomatologice sunt limitate în prezent doar la urgențele stomatologice, care pot fi efectuate doar în câteva locații care respectă normele impuse de stat.

 

Pentru cei care doresc să deschidă în această perioadă și pentru toți ceilalți în momentul în care va fi permisă redeschiderea clinicilor, măsurile vor fi unele foarte costisitoare, managementul pacienților devenind foarte scump și imprevizibil.

 

Din aceste motive, se consideră că intervenția autorităților competente este una foarte urgentă pentru oferirea de sprijin cabinetelor si clinicilor stomatologice.

 

Concluzii generale

 

Aceste măsuri au fost luate pentru a limita infectarea cu acest virus, cerințele suplimentare având același scop. Până la redeschidere, rolul pacienților este unul extrem de important, acela de a asigura pentru ei, dar și a-i învăța pe cei mici să efectueze o igienă orală exemplară. Multe clinici și cabinete au distribuit în online sfaturi utile de urmat în această perioadă sau sesiuni în care răspund întrebărilor pacienților.

Rolul clinicilor este să se adapteze la situația actuală și să se pregătească de momentul redeschiderii cu soluții care să ajute la evitarea răspândirii virusului și un managment al pacienților eficient.

 

Vrei să te ajutăm?

 

Alege unul dintre planurile de mai jos:

 

Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică

 

Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.

 

Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.

 

Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.

 

Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.