smile@marketdent.ro +40 766 320 209

Provocări prezente și viitoare pentru medicina dentară

 

Acest articol, bazat pe cercetări relevante, introduce cunoștințe esențiale despre COVID-19, și oferă protocoale de management recomandate pentru medicii stomatologi.

 

Epidemia cu boala Coronavirus 2019 (COVID-19), originară din Wuhan, China, a devenit o provocare majoră a sănătății publice nu numai pentru China, dar și pentru țările din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că focarele noului Coronavirus au constituit o stare de urgență de sănătate publică internațională.

 

Măsurile de control sunt necesare pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a ajuta la controlul situației. Datorită caracteristicilor serviciilor stomatologice, riscul de infecție poate fi mare între pacienți și medicii stomatologi.

Clinicile stomatologice și spitalele din zonele care sunt afectate de COVID-19, au nevoie urgentă de protocoale  stricte şi eficiente de prevenire a infecţiilor.

 

Ce este COVID-19?

 

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca infecții respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS).

Noul Coronavirus din 2019, numit SARS-CoV-2, este o tulpină nouă care nu a mai fost identificată la om până acum. Boala infecțioasă care este cauzată de SARS-CoV-2 se numește COVID-19.

 

COVID-19 atacă căile respiratorii și poate fi transmis prin picături respiratorii expulzate prin nas sau gură atunci când individul tuseste sau strănuta. De asemenea, poate fi transmis indirect prin contactul mâinilor sau mucoaselor cu suprafața contaminată. Rapoartele diferă în funcție de numărul de zile în care virusul poate supraviețui pe acele suprafețe.

 

Mod de transmitere

 

Pe baza descoperirilor cercetărilor genetice și epidemiologice, se pare că focarul COVID-19 se răspândeşte prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale.

Sursa de transmitere

 

Deși pacienții cu COVID-19 simptomatici au fost principala sursă de transmitere, observații recente sugerează că pacienții asimptomatici și pacienții aflați în perioada lor de incubație sunt de asemenea purtători de Coronavirus. Această caracteristică epidemiologică a COVID-19 a făcut anevoios controlul bolii, pentru că este dificil să identifici şi să pui în carantină la timp aceşti pacienţi, ceea ce poate duce la acumularea de SARS-CoV-2 în comunităţi. În plus, rămâne să fie dovedit dacă pacienţii în recuperare sunt şi ei o potenţială sursă de transmitere.

 

Perioada de incubație

 

Timpul dintre expunerea la virus și momentul de debut al simptomelor pentru infecția COVID-19 este estimată ca fiind între două și 14 zile. În această etapă, se cunoaște că virusul poate fi transmis atunci când persoanele infectate prezintă simptome asemănătoare gripei și se bănuiește, dar nu se cunoaște cu exactitate, că persoanele infectate, dar care nu prezintă simptome, pot să transmită virusul.

 

Persoanele cu risc mare de infecție

 

Observațiile actuale sugerează că persoanele de toate vârstele sunt în general sensibile la această nouă boală, dar este vorba în special despre persoanele în vârstă și persoanele cu diferite afecțiuni cronice, precum:

  • boli de inimă;
  • diabet zaharat;
  • boli pulmonare;
  • boli care compromit sistemul imunitar, sau pentru care se urmează tratament.

 

Aceste persoane au un risc mai mare de a dezvolta complicații sau chiar de a deceda, daca se infectează cu noul Coronavirus.

Persoanele cu risc mare de infecție COVID-19 trebuie să se protejeze mai mult!

 

Care sunt simptomele infecției cu COVID-19?

 

Majoritatea pacienților au prezentat febră și tuse uscată, în timp ce unii au prezentat și dificultăți respiratorii, oboseală și alte simptome atipice, cum ar fi dureri musculare, confuzie, dureri de cap, dureri în gât, diaree și vărsături.

 

Ce tratament primesc cei care se infectează cu coronavirus?

 

Tratamentele pe care persoanele infectate cu COVID-19 le urmează sunt personalizate în funcție de complexitatea cazurilor. Toate tratamentele sunt recomandate de către medici specialiști.

 

Controlul infecțiilor în cabinetele stomatologice

 

Riscul de infecție nosocomială în cabinetele stomatologice

 

Pacienţii care vin la stomatolog şi tuşesc, strănută sau primesc tratament stomatologic cu ajutorul unor instrumente de mare viteză sau a unor instrumente cu ultrasunete fac ca secreţiile lor, saliva sau sângele să se împrăştie în mediul înconjurător sub formă de vapori. Astfel, aparatura ar putea fi contaminată cu diverse microorganisme patogene după utilizare sau să fie expuse la un mediu clinic contaminat.

Din cauza caracteristicilor unice ale procedurilor stomatologice prin care se pot genera un număr mare de picături și aerosoli, măsurile de protecție standard folosite în activitatea clinică obişnuită nu sunt destul de eficiente pentru a preveni răspândirea COVID-19, mai ales atunci când pacienții sunt în perioada de incubație, nu știu că sunt infectaţi sau aleg să ascundă infecția.

 

În această perioadă clinicile stomatologice trec prin multe provocări legate de oferirea educaţiei pacienţilor. S-a raportat că o comunicare deschisă între medic - pacient ar duce la creşterea încrederii reciproce și ar facilita cooperarea .

 

Odată cu creşterea nivelului de informaţii despre caracteristicile virale şi epidemiologice, spectrului clinic și tratamentului, au fost elaborate strategii eficiente pentru prevenirea, controlul și oprirea răspândirii COVID-19.

 

Protocoale eficiente de control al infecțiilor

 

În timpul acestei „urgențe Coronavirus”, problema biosecurității a devenit o prioritate, astfel încât o aplicare adecvată și atentă a protocoalelor are un rol esențial în activitățile desfășurate în cabinetele stomatologice.

 

Riscurile pot fi reduse prin prevenția și atenția personalului care intră în contact cu pacienții, aceștia trebuie să pună accentul pe interviul premergător programării, în care trebuie să afle cât mai multe informații despre situația și expunerea pacientului.

 

Igiena mâinilor este considerată cea mai importantă măsură pentru reducerea riscului de transmitere a microorganismelor la pacienți. SARS-CoV-2 poate rezista pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de tipul suprafeței, temperatura sau umiditatea mediului.

 

Acest lucru întăreşte:

  • Necesitatea unei igiene bune a mâinilor și importanța dezinfectării minuțioase a tuturor suprafețelor din interiorul clinicii dentare;
  • Folosirea echipamentului personal de protecție, inclusiv măști, mănuși, halate și ochelari de protecție sau viziere pentru față, sunt recomandate pentru a proteja pielea și mucoasa de sângele sau secreția (posibil) infectată.

 

Recomandări pentru practica dentară

 

Există ghiduri pentru prevenirea şi controlul infecţiei în cadrul serviciilor de sănătate, recomandate atunci când este suspectată îmbolnăvirea de COVID-19.

 

Pe baza ghidurilor și cercetărilor relevante, medicii stomatologi ar trebui să ia măsuri stricte de protecție personală și să evite sau să minimizeze operațiunile care pot produce picături sau aerosoli.

 

  • Tehnica cu 4 mâini este benefică pentru combaterea infecției;
  • Utilizarea aspiratoarelor de salivă cu volum redus sau mare poate reduce producția de picături și aerosoli.

 

Evaluarea pacienților

 

În timpul epidemiei de COVID-19, se recomandă clinicilor stomatologice să stabilească triaje iniţiale pentru a măsura și înregistra temperatura fiecărui membru al personalului și al fiecărui pacient ca procedură de rutină.

Personalul responsabil de acest triaj iniţial ar trebui să pună întrebări pacienților cu privire la starea de sănătate și istoricul contactelor sau de călătorie în zone de risc.

 

Examinarea orală

 

  • Clătirea antimicrobiană preoperatorie a gurii ar putea reduce numărul de microbi din cavitatea bucală;
  • Procedurile care pot induce tusea trebuie evitate (dacă este posibil) sau efectuate cu precauție;
  • Procedurile generatoare de aerosoli, cum ar fi utilizarea unei seringi cu 3 căi, ar trebui să fie reduse pe cât posibil;
  • Examinarea radiografică intraorală este cea mai comună tehnică radiografică în imagistica dentară; cu toate acestea, poate stimula secreția de salivă și tuse.  Prin urmare, radiografiile dentare extraorale, cum ar fi radiografia panoramică și CT cu fascicul conic, sunt alternative adecvate în timpul epidemie de COVID-19.

 

Tratarea urgenţelor

 

Urgențele dentare pot să apară și să se agraveze într-o perioadă scurtă și, prin urmare, au nevoie de tratament imediat.

Tratamentele de urgenţă trebuie să se facă doar dacă pacientului i se poate aplica diga dentară, care poate ajuta la reducerea aerosolilor sau a stropirii în procedurile dentare, şi atât personalul medical, cât şi pacientul să fie protejaţi pe durata întregii intervenţii stomatologice, în condiţiile în care cabinetul este dotat cu aspiraţie chirurgicală de mare putere. Mai mult de atât, vizierele și ochelarii de protecţie sunt esențiali când se folosesc turbine cu apă la viteză mare sau mică.

 

În concluzie, trebuie să fiți în permanență conștienți de pericolul reprezentat de infecţii precum COVID-19 asupra pacienţilor și să respectați măsurile stricte de prevenire.

 

Vrei să te ajutăm?

 

Alege unul dintre planurile de mai jos:

 

Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică

 

Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.

 

Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.

 

Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.

 

Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.