smile@marketdent.ro +40 766 320 209

Programarile la stomatolog și Coronavirus

 

Un număr mare de state membre a restricționat furnizarea de îngrijiri stomatologice doar la urgențe medicale, iar medicii stomatologi consideră că este dificil să-și îndeplinească obligațiile profesionale și se străduiesc să se conformeze noilor protocoale de control al infecțiilor existente. Întrucât medicii stomatologi amână procedurile  și reduc orele de activitate din cabinet, numărul pacienților tratați este scăzut, iar medicii stomatologi încep să simtă impactul imens pe termen lung al pandemiei asupra afacerilor lor.

 

Aceștia se confruntă acum cu o provocare pentru care nu au fost pregătiți. Nicio școală stomatologică și niciun program de pregătire în management nu ar fi putut avea în vedere o situație ca aceasta, în care există o perioadă prelungită de întrerupere a activității. 

Situația cu privire la COVID-19 (Coronavirus) se schimbă zilnic și poate fi greu să ții pasul cu avizele actuale ale guvernului. Pe baza restricțiilor actuale, s-ar putea să vă întrebați dacă este încă în siguranță să vizitați medicul stomatolog în timp ce Coronavirus este activ în comunitate.

Puteți considera că, clinicile stomatologice sunt, în general, curate și igienice, dar implică, de asemenea, un contact strâns față în față, ceea ce înseamnă că medicii stomatologi au unele dintre cele mai riscante locuri de muncă în acest moment.

 

Pacienții și profesioniștii din domeniul stomatologic pot fi expuși la virusuri și bacterii care infectează cavitatea bucală și tractul respirator. Serviciile de îngrijire dentară poartă întotdeauna riscul de infecție cu COVID-19 datorită procedurilor care implică comunicarea față în față cu pacienții și expunerea frecventă la salivă, sânge și manipularea instrumentelor ascuțite.

În încercarea de a opri răspândirea virusului, persoanelor li se permite acum să părăsească locuințele doar în scopuri foarte limitate, dintre care unul este „orice nevoie medicală”.

 

Aceasta înseamnă că, în unele cazuri, oamenii pot vizita stomatologul, însă medicii stomatologi vor analiza cu atenție pacienții pentru a evalua cât de urgent este tratamentul lor și dacă există riscul ca acesta să poarte virusul.

Pentru a nu complica problemele, medicii stomatologi au fost sfătuiți să înceteze procedurile de generare a aerosolilor (AGP). Problema acestor proceduri este că trimit particule de salivă în aer și cresc riscul de contaminare pentru personalul stomatologic și alți pacienți.

 

Ce înseamnă asta pentru pacienți?

 

Dacă nu aveți nevoie de îngrijiri urgente, rămâneți acasă. Verificările de rutină, programările ce vizează tratamente ușoare (igienizare, detartraj, etc,) și orice tratament care nu este catalogat ca fiind urgent se vor amâna.

Ce se întâmplă dacă aveți nevoie de îngrijiri dentare urgente?

Amânarea unui control stomatologic de rutină este posibil să nu fie o problemă mare, dar ce se întâmplă dacă aveți dureri și aveți nevoie de îngrijire urgentă? 

 

Dacă îndepliniți toate criteriile următoare, trebuie să vă adresați cabinetului stomatologic pentru a primi sfaturile necesare:

  • Nu aveți niciun simptom de coronavirus;
  • Nimeni din familia ta nu prezintă simptome;
  • Nu ați fost în contact strâns cu nimeni confirmat că are coronavirus.

 

Personalul vă va pune câteva întrebări pentru a stabili cât de urgentă este nevoia dumneavoastră și dacă există riscul de a purta virusul. Dacă decid că aveți nevoie de îngrijiri dentare urgente, în unele cazuri limitate vă pot vedea în clinica stomatologică și vă pot emite calmante și antibiotic, iar dacă aveți nevoie de un tratament care va implica proceduri de generare a aerosolului (AGP), atunci este probabil să fiți trimisi la o unitate de îngrijire dentară.

 

Controlul infecțiilor pentru practica dentară

 

Profesioniștii din domeniul stomatologic ar trebui să fie familiarizați cu:

  • Cum se răspândește COVID-19;
  • Cum se pot identifica pacienții cu infecție COVID-19;
  • Ce măsuri suplimentare de protecție ar trebui adoptate în timpul practicii zilnice pentru a preveni transmiterea COVID-19.

 

În principal, măsurile de control al infecției ar trebui să fie urmate de profesioniștii din domeniul stomatologic, pentru că aerosolii și picăturile sunt principalele căi de transmitere a COVID-19.

 

Evaluarea pacientului:

 

I.       În primul rând, medicii stomatologi ar trebui să poată recunoaște un caz suspect de COVID-19. În general, un pacient cu COVID-19 care se află în faza acută a bolii nu este recomandat să viziteze clinica. Dacă se întâmplă acest lucru, stomatologul ar trebui să poată identifica pacientul și nu trebuie să-l trateze în clinică. El / ea se va asigura imediat să raporteze pacientul la secția de control al infecției cât mai curând posibil pentru carantină.

 

II.    Trebuie măsurată temperatura corpului pacientului. Pentru testare este recomandat un termometru fără contact.

 

III. Un chestionar ar trebui utilizat pentru a detecta pacienții cu potențială infecție înainte de a putea fi conduși pe scaunul clinicii stomatologice. Acest chestionar ar trebui să aparțină înregistrării regulate a pacientului și să fie salvat.

 

Aceste întrebări ar trebui să includă următoarele:

  • Aveți febră sau ați avut în ultimele 14 zile?
  • Ați experimentat problemele respiratorii, cum ar fi tuse sau dificultăți de respirație în ultimele 14 zile?
  • Ați călătorit în ultimele 14 zile într-o țară raportată infectată cu COVID-19?
  • Ați intrat în contact cu un pacient cu infecție confirmată în ultimele 14 zile?
  • Ați intrat în contact cu persoane din cartier / regiune raportate ca fiind infectate cu COVID-19 în ultimele 14 zile?
  • Ați participat recent la vreo adunare, întâlnire sau ați avut un contact strâns cu multe persoane necunoscute?

 

Precauțiile standard includ:

  • Igiena mâinilor
  • Accentul pe igiena corectă a mâinilor este extrem de important. În special, profesioniștii de îngrijire orală ar trebui să se spele pe mâini cu săpun sau să se dezinfecteze pe mâini cu produse igienizante pe bază de alcool;

- înainte de examinarea pacientului;

- înainte de procedurile stomatologice;

- după atingerea pacientului;

- după atingerea împrejurimilor și a echipamentelor;

- după atingerea mucoasei bucale, pielii sau rănii deteriorate.

 

Utilizarea echipamentului personal de protecție (mănuși, măști, ochelari).

 

Având în vedere că transmiterea infecțiilor prin picături este principala cale de răspândire, în special în clinicile stomatologice, echipamentele de protecție, inclusiv ochelarii de protecție, măști, mănuși, șepci, scuturi pentru față și îmbrăcăminte de protecție, sunt recomandate tuturor medicilor care oferă asistență medicală în cadrul clinicii.

 

Dezinfectarea clinicii

 

Instituțiile medicale ar trebui să ia măsuri eficiente și stricte de dezinfectare atât în mediul clinic, cât și în zonele publice. Clinica trebuie curățată și dezinfectată în urma protocolului, deoarece Coronavirusul poate rămâne în viață pe suprafețe mai mult de 24 de ore.  

Este esențial să păstrați toate suprafețele curate și igienizate (sala de așteptare, baia și recepția). Toate substanțele de curățare obișnuite, cum ar fi hipoclorit de sodiu 0,1%, peroxid de hidrogen 0,5% sau etanol 62-71%, s-au dovedit a fi eficiente.  

 

Zonele publice și aparatura medicală ar trebui, de asemenea, să fie curățate și dezinfectate frecvent, inclusiv mânerele ușilor, scaune și birouri.

 

Gestionarea deșeurilor medicale

 

Deșeurile medicale (inclusiv echipamentele de protecție de unică folosință) după utilizare trebuie transportate în timp util în zona de depozitare temporară a clinicii dentare. Instrumentele și elementele reutilizabile trebuie tratate, curățate, sterilizate și depozitate în mod corespunzător în urma protocolului.

 

Sterilizare

 

Toate uneltele reutilizabile sunt bine sterilizate folosind presiune și abur. Aceasta s-a dovedit de departe cea mai eficientă metodă de sterilizare disponibilă, eclipsând alcoolul și UV în termeni de eficiență.

Personalul recepției

Personalul de la recepție trebuie să poarte mască pentru protecția lor. Ar trebui să se stabilească o barieră între pacient și personalul de la recepție. Personalul de la recepție trebuie să stea la cel puțin 6 metri distanță de pacienți.

În concluzie, profesia stomatologică prezintă numeroase provocări și riscuri profesionale. Fii prudent, concentrat și respectă recomandările emise de autoritățile locale de sănătate sau recomandările consiliilor stomatologice regionale până când vom avea o mai bună cunoaștere și stăpânire a acestei boli.

 

Vrei să te ajutăm?

 

Alege acum unul dintre planurile de mai jos:

 

Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică

 

Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.

 

Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.

 

Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.

 

Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.