smile@marketdent.ro +40 766 320 209

Programări la dentist anulate din cauza pandemiei. Ce trebuie să ştii?

stomatologia si coronavirus

 

Situaţia privind pandemia de COVID-19 se schimbă de la o zi la alta, dacă nu chiar de la o oră la alta.

În aceste condiţii poate fi dificil să fii la curent cu ultimele recomandări oficiale.

 

Considerând actualele restricţii, poate că te întrebi dacă este sigur pentru tine să mergi la dentist cât timp noul coronavirus este încă activ în comunitatea ta.

 

Chiar dacă atunci când te gândești la clinici stomatologice, ideea generală este de curăţenie şi igienă, de asemenea vorbim în acest caz de contact direct faţă în faţă, ceea ce înseamnă că dentiştii şi asistenţii medicali din stomatologie au una dintre cele mai riscante profesii în actualul context pandemic. 

 

Update din 29 Aprilie

 

În condiţiile răspândirii necontrolate a unei noi forme de coronavirus, SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), pe întregul glob, au fost adoptate măsuri de limitare a pandemiei.

 

Printr-o Hotărâre de Urgenţă a Ministerului de Interne al României, în 21 martie s-a decis suspendarea temporară a activităţii clinicilor şi cabinetelor de medicină dentară, cu excepţia intervenţiilor urgente.

 

Această restricţie a fost impusă pe fondul instaurării stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre.

     

Libera circulaţie a populaţiei a fost limitată la urgenţe de primă necesitate.

     

Ca urmare, pacienţii au dreptul la tratamente stomatologice doar dacă acestea intră in categoria urgenţelor şi doar în cadrul unităţilor medicale dotate corespunzător şi avizate în acest sens.

 

Medicii stomatologi vor evalua atent pacienţii şi vor stabili care tratamente sunt urgente şi care pot aştepta, dar şi dacă este posibil ca respectivii pacienţi să fie purtători de virus.

 

Ce înseamnă asta pentru tine, ca pacient?

 

Dacă nu ai nevoie de tratament stomatologic de urgenţă, stai acasă. Orice consulturi regulate, orice programări pentru igienizare, estetică dentară sau orice alt tratament ce nu poate fi clasificat ca fiind urgent, va fi amânat.

 

Dacă am nevoie de tratament stomatologic de urgenţă?

 

Amânarea unui consult stomatologic de rutină nu este cine ştie ce, dar dacă ai dureri şi necesiţi consult de urgenţă?

 

- În niciun caz nu te prezinţi direct la clinică. Pentru că îţi poţi pune în pericol sănătatea şi risca îmbolnăvirea altora.

 

- În această perioadă programările se fac la mare distanţă unele de altele, pentru ca sala de aşteptare să fie cât mai liberă şi pentru că între programări trebuie dezinfectată clinica.

 

- În caz de urgenţă, poţi suna pentru o programare la medicul tău stomatolog, cu condiţia să întruneşti toate următoarele criterii:

      - Nu ai simptome caracteristice COVID-19: febră, tuse, senzaţie de presiune în piept, durere în gât, dureri musculare, diaree, pierderea mirosului sau a gustului sau oboseală profundă;

      - Nicio persoană care locuieşte în aceeaşi casă cu tine nu are simptome caracteristice COVID-19;

      - Nu ai călătorit în zone endemice în ultimele 30 de zile;

      - Nu ai intrat in contact cu nicio persoană contaminată (confirmată) cu noul coronavirus.

 

- Se va încerca evaluarea situaţiei de la distanţă şi tratamentul de urgenţă prin recomandări şi prescrierea de medicamente.

 

Personalul clinicii îţi va pune anumite întrebări pentru a stabili cât de urgent este tratamentul de care ai nevoie.

De asemenea te vor chestiona pentru a stabili riscul pe care l-ar presupune tratarea ta în clinică. Întrebările vor fi legate de criteriile descrise mai sus.

 

- Dacă vei fi evaluat ca pacient cu grad ridicat de risc, vei fi îndrumat spre medicul tău de familie, pentru stabilirea unui diagnostic sigur.

- Dacă eşti deja confirmat ca pacient afectat de COVID-19,  vei beneficia de tratament stomatologic în unităţi special avizate în acest sens.

 

La ce să te aştepţi dacă eşti programat pentru un tratament stomatologic în această perioadă?

 

Reglementările impun ca fiecare pacient să fie tratat ca unul posibil infectat.

 

În prezent, există multe cazuri de pacienţi asimptomatici, dar confirmaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus, care totuşi pot transmite virusul la fel de uşor ca un pacient ce prezintă simptome.

 

Nu există nicio garanţie că tu sau orice alt pacient sunteţi sănătoşi, aşadar orice pacient trebuie considerat cu grad de risc şi necesită aplicarea măsurilor de protecţie.

 

Este imperios necesar să urmezi întocmai instrucţiunile personalului clinicii, oricât de stricte ţi s-ar părea.

 

  • Vei fi rugat să nu vii nici mai devreme, dar nici să nu întârzii faţă de ora programată, pentru că între programări se vor aplica protocoale de igienizare şi dezinfectare, iar în timpul dezinfectării clinicii, nu trebuie să fie pacienţi în interior.
  • Cerinţele legale sunt ca pacientul să intre neînsoţit în clinică, cu excepţia cazului în care pacientul este minor.
  • La intrare vei observa afişe indicatoare sau vei fi rugat să îţi dezinfectezi mâinile timp de 20 de secunde şi să porţi o mască de protecţie, posibil şi botoşi de unică folosinţă.
  • Personalul de la recepţie va trebui să fie separat de pacienţi printr-o barieră.
  • Va trebui să completezi un chestionar care va conţine elemente necesare conform legii în această perioadă, dar şi informaţii necesare medicului pentru evaluarea corectă a cazului tău şi realizarea intervenţiilor în siguranţă.
  • În cabinet, vei fi rugat să îţi dezinfectezi gura cu o apă de gură antibacteriană.
  • Dacă vei refuza respectarea măsurilor de precauţie necesare, medicul are dreptul să refuze tratarea ta, pentru a nu pune nicio viață în pericol.
  • Personalul medical va purta echipament complet de protecţie (mască respiratorie N95/FFP22/echivalent, ochelari de protecţie/vizieră, halat de protecţie, mănuşi, bonetă), necesar înlăturării riscului contaminării.

 

Toate măsurile luate de medicul tău stomatolog sunt în beneficiul tău. Respectarea lor te va ajuta să fii în siguranţă!

 

Vrei să te ajutăm?

 

Alege unul dintre planurile de mai jos:

 

Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică

 

Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.

 

Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.

 

Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.

 

Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.