smile@marketdent.ro +40 766 320 209

Pot să merg în continuare la stomatolog?

 

Cum schimbă noul Coronavirus modul în care ne îngrijim dinții?

 

Pandemia de COVID-19 schimbă continuu modul în care avem acces la serviciile de sănătate, iar sănătatea orală nu face excepţie. 

Medicilor stomatologi nu le mai este permis să furnizeze anumite servicii, precum consulturi regulate şi albiri dentare, în scopul minimizării răspândirii noului Coronavirus.

Cu toate astea, dacă ai simptome ce îţi provoacă dureri mari, medicul te va putea trata.

 

De ce s-au stabilit prezentele restricţii?

 

Atunci când medicii stomatologi efectuează proceduri medicale specifice, în aer sunt dispersaţi aerosoli, adică picături sau particule foarte mici de salivă sau sânge.

 

Acest lucru se întâmplă ori de câte ori medicul efectuează un detartraj sau o polizare, de exemplu.

Noi ca medici suntem obişnuiţi să utilizeze măsuri de precauţie stricte pentru prevenirea infecţiilor şi contaminării suprafeţelor, fie că este vorba despre boli respiratorii, fie transmisibile prin sânge.

 

Aşadar, pentru noi, nu sunt proceduri noi sau greoaie, ci chiar de rutină.

Aceste precauţii mai stricte decât în mod normal au fost stabilite atât pentru siguranţa pacienţilor, cât şi a dentiştilor, pentru că în fapt, se porneşte de la premisa că toţi pacienţii sunt infectaţi, chiar dacă în realitate cei mai mulţi vor fi sănătoşi.

 

În contextul pandemiei de COVID-19, există un risc crescut ca aerosoli purtători de virus să infecteze direct personalul medical sau să contamineze suprafeţe pe care următorul pacient sau personalul medical le pot atinge.

Transmiterea virusului este posibilă chiar dacă tu ca pacient nu ai niciun fel de simptome, pentru că există cazuri în care COVID-19 nu prezintă simptome.

 

Cine a stabilit aceste recomandări?

 

În contextul măsurilor luate în plan internaţional, ţara noastră a elaborat un set de măsuri proprii, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus prin intermediul practicilor stomatologice.

 

Ministerul Afacerilor Interne a stabilit suspendarea temporară a  activităţii în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, s-a stabilit că vor fi permise intervențiile stomatologice de urgență. (vezi aici)

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică România şi Colegiul Medicilor Stomatologi din România au stabilit măsuri specifice desfăşurării activităţii medicale în această perioadă marcată de actuala pandemie.

Recomandările privind ceea ce este şi ceea ce nu este permis pot fi modificate în timp, în funcţie de evoluţia situaţiei în ţara noastră.

 

Ce înseamnă toate acestea pentru mine? Mai pot să merg la dentist pentru o plombă? Ce este permis şi ce nu?

 

Toate tratamentele şi consulturile stomatologice care nu sunt considerate de către medicul stomatolog urgente, sunt amânate. Acestea includ controalele de rutină şi multe dintre cazurile în care nu este prezentă durere, sângerare sau inflamaţie.

Aşadar, tratamente precum cele de estetică dentară, sau controalele de rutină vor trebui să aştepte.

 

Printre tratamentele ce necesită amânare sunt:

  • extracţii dentare ce nu sunt considerate urgenţă (fără să fie prezente durerea sau inflamaţia);
  • repararea dinţilor sparţi sau ciobiţi;
  • gingii care sângerează sau sunt dureroase;
  • halitoza;
  • parodontoza – dinţi mobili (care nu constituie pericol de sufocare);
  • probleme legate de îngrijirea şi ajustarea protezelor dentare;
  • coroane şi punţi dentare;
  • probleme ale articulaţiei temporo-manidbulare;
  • detartrajul.

 

Ce este permis?

 

Unii pacienţi vor necesita îngrijiri urgente pentru probleme acute de sănătate orală, îngrijiri ce vor produce în mod sigur aerosoli.

Aceste proceduri au un potenţial crescut de a răspândi noul coronavirus.

Astfel, a fost necesară trasarea unor limite în care tratamentele stomatologice de acest fel sunt permise.

 

  • Extracţii dentare sau tratamente de canal doar dacă pacientul prezintă dureri acute cauzate de afectarea sau distrugerea nervului dentar;
  • Atunci când dinţii frontali sunt foarte deterioraţi, de exemplu, în urma unui accident;
  • Tratarea pacienţilor cu probleme de sănătate complexe, a căror stare de sănătate generală s-ar înrăutăţi ca urmare a netratării;

 

Pot să merg la medicul meu stomatolog?

 

Clinica noastră stomatologică este deschisă pentru cazurile urgente.

Dar programările efectuate pentru probleme care nu constituie o urgenţă vor fi amânate pentru siguranţa pacienţilor noştri şi a personalului nostru.

 

Pacienții cu risc crescut (peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică), care nu sunt simptomatici, vor fi programaţi la începutul programului (pentru a se limita expunerea la alți pacienți).

 

Va fi efectuat, pe cât posibil, triajul pacienților de la distanță.

 

Medicul tău stomatolog este persoana cea mai capabilă să se ocupe de la distanță de efectuarea unui triaj corespunzător (cunoașterea ta ca pacient, istoricul tău medical și stomatologic, acces la fișa stomatologică, radiografii clinice anterioare etc.)

 

Pot fi utilizate aplicații informatice specializate care pot ajuta în stabilirea diagnosticului prin telemedicină sau pot fi comunicate fotografii intra-orale prin mijloace electronice.

 

Pe cât posibil, se va recomanda și încuraja tratamentul de urgență prin recomandări medicale și/sau trimiterea unei rețete prin poșta electronică (e-mail).

 

Dacă vei primi tratament printr-o rețetă transmisă prin mijloace electronice vei fi monitorizat electronic/telefonic pentru a se verifica evoluția simptomatologiei.

 

Dacă am COVID-19 sau dacă este posibil să am această afecţiune?

 

Dacă necesiţi îngrijiri stomatologice urgente şi crezi că este posibil să ai COVID-19, este important să îţi medicul, pentru a discuta cu el situaţia ta particulară.

 

Dacă ai fost diagnosticat cu COVID-19, va trebui să te adresezi unei unităţi avizate, ce a implementat protocolul pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

 

Pacienții simptomatici (conform definițiilor de caz actualizate publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, pacienții aflați în izolare/ carantină sau pozitivi confirmați cu Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) vor fi tratați doar în cabinetele stomatologice avizate  de către direcțiile de sănătate publică în acest sens, în aplicarea dispozițiilor cuprinse în Regulamentul de organizare și funcționare a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr.1078/2010.

 

Ce pot eu face între timp?

 

Acest virus ne va însoţi în următoarea perioadă, este clar că nu va fi brusc eradicat foarte curând. Aşadar că rolul tău în profilaxia afecţiunilor orale este mai important ca niciodată.

 

O dietă sănătoasă, evitarea gustărilor între mese, regularitatea igienei orale, respectarea regulilor de igienizare corectă, sunt tot atâţia factori ce te vor ajuta să nu ai nevoie urgentă de medicul stomatolog în următoarea perioadă.

O problemă evitată este una ce nu creează repercusiuni.

 

Aşadar, sa fiţi sănătoşi şi nu uitaţi să zâmbiţi în fiecare zi!

 

Vrei să te ajutăm?

 

Alege unul dintre planurile de mai jos:

 

Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică

 

Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.

 

Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.

 

Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.

 

Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.