Impactul COVID-19 asupra sănătății mintale – la fel de important precum impactul asupra economiei?
Impactul asupra sănătății mintale din cauza pandemiei provocată de noul Coronavirus (COVID-19) poate fi, dintr-o anumită perspectivă, la fel de importantă ca impactul pandemiei asupra economiei.
Munca obligatorie de acasă, distanțarea socială, închiderea întreprinderilor și desființarea anumitor locuri de muncă sunt toate un efect tangibil al pandemiei.
Din păcate, impactului pe care pandemia îl are asupra sănătății mintale nu i se acordă importanța necesară.
Focarul COVID-19 i-a obligat pe oameni să se izoleze de colegii lor, de familie și de prieteni, acesta fiind unul dintre puținele lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei dragi.
Izolarea și carantina (chiar auto-impuse) pot avea grave repercusiuni asupra sănătății mintale, la fel ca și incertitudinea economică provocată de companiile care reduc orele sau personalul în efortul de a face față acestei perioade. Combinat cu teama contaminării virusului rezultatul va consta într-o situație foarte sensibilă pentru sănătatea mintală a tuturor.
Acordând atenție modurilor în care pandemia și distanțarea socială ne pot afecta pe noi, dar și pe colegii noștri sau persoanele dragi, ar putea ajuta nu numai sănătatea ta mintală, ci și sănătatea fizică.
Semne că pandemia cauzată de virusul COVID-19 îți afectează sănătatea mintală:
- Teama pierderii locului de muncă actual din cauza incertitudinii revenirii economiei.
- Frica constantă pentru siguranța ta și a celor dragi ție.
- Cumpărăturile necontrolate – din teama de a nu rămâne fără produsele și alimentele esențiale, unii oamenii au început să cumpere mult mai mult decât au nevoie, deși mitul conform căruia alimentele și produsele sanitare sunt limitate a fost demult demontat.
- Frica foarte mare de a ieși din casă pentru cumpărături sau anumite urgențe.
- Simptome de depresie și sentimentul de singurătate cauzate de lipsa vieții sociale.
- Anxietate legată de starea de sănătate – gândul că orice strănut sau tuse ușoară este cauzată de infectarea cu noul Coronavirus
- Violența domestică
- Consumul excesiv de alcool, tutun sau substanțe halucinogene
Stresul provocat de situația pandemiei poate afecta mai ales oamenii care deja prezentau probleme mintale.
Frica este un răspuns natural al omului și pentru majoritatea dintre noi, unul chiar sănătos.
De ce?
Frica este este o parte a mecanismului nostru de supraviețuire care declanșează ceea ce este cunoscut în mod obișnuit ca un răspuns la luptă, în contextul actual, o luptă contra infectării cu noul Coronavirus.
Teama face ca sistemul nervos autonom să îți declanșeze glandele suprarenale, inundându-ți corpul cu adrenalină, determinând respirația să se accelereze și inima ta să intre în cursă, pregătindu-ți corpul să fugă de la o amenințare sau să o combată. După ce amenințarea a trecut, corpul are nevoie de puțin timp pentru a se reface.
Așa cum am spus și puțin mai sus, frica ne coordonează într-un anumit raport să avem mai multă grijă de noi și de cei dragi nouă.
Cum?
- Urmând indicațiile autorităților
- Respectând regulile de igienă cu mai multă atenție
- Înțelegând faptul că una dintre cele mai bune soluții de a stagna numărul de persoane infectate, este să ne distanțăm social
- Dar, în același timp, să înțelegem că trebuie să ieșim doar în cazurile de urgență
- Urmând regula de a purta mască în momentul în care ieșim
- Informându-ne doar din sursele sigure în ceea ce privește ce trebuie să facem în continuare, regulile pe care trebuie să le urmăm, situația actuală în care ne aflăm și statusul tării noastre pe durata pandemiei.
Sursele care au furnizat informații ce nu erau sigure și 100% adevărate nu au făcut altceva decât să nască fenomenul pe care noi l-am numit PANDEMIA PANICII.
Foarte mulți oameni nu știu de unde să se informeze în legătură cu situația actuală, iar acest lucru a dus la credibilittaea crescută a unor știri ce nu erau adevărate.
Aceste informații nu veneau din sursele sigure, precum OMS sau Worldometer, ci erau doar speculații asupra anumitor subiecte legate de această pandemie și mai precis de noul Coronavirus.
Știrile de acest gen nu au facut altceva decât să crească mai mult teama oamenilor sau din contră, pretinzând că situația este mult mai ușoară, au relaxat oamenii când nu era cazul.
Este foarte important să ne informăm numai din sursele sigure.
Care sunt acestea?
- Ministerul Sănătății - cele mai noi știri și detalii despre situația în care ne aflăm.
- Worldometer - site-ul unde se actualizeaza în fiecare zi atât numărul de cazuri înregistrate în fiecare țară afectată, cât și numarul de cazuri rezolvate și decese provocate de noul Coronavirus.
- World Heath Organization - site-ul Organizației Monidale a Sănătății care este la curent cu orice informație despre noul Coronavirus și pandemia cauzată de acesta.
- Ministerul Afacerilor Interne - se publică zilnic cele mai noi informații despre starea României în contextul pandemiei, aici incluzând și Ordonanțele Militare.
Informarea din surse nesigure nu face altceva decât să sperie oamenii atunci când nici nu este cazul.
Este adevărat că situația în care ne aflăm nu este una plăcută, iar toți oamenii doresc să își reia activitățile sociale cât mai repede. Însă trebuie să rămânem cât mai liniștiți și să nu dăm frâu liber fricii care trecând limita, ne poate face mai mult rău decât bine.
Dorind să ne protejeze sănătatea mintală, Ministerul Sănătății a înființat un sumăr de telefon unde oamenii pot cere informații concrete și sigure despre noul Coronavirus: TELVERDE – 0800800358.
7 Sfaturi care ajută sănătatea mintală pe timpul pandemiei
1. Focusează-te pe ceea ce poți controla.
Mergând pe principiul Trebuie să vedem jumătatea de pahar plină, nu jumătatea de pahar goală, te sfătuim să te axezi pe ceea ce știi că ai sub control.
- Urmează indicațiile autorităților
- Respectă regulile de igienă
- Păstrează-ți calmul și pozitivitatea
- Amintește-ți: dacă #stamacasa, nu ne protejăm doar pe noi, ci și pe cei dragi.
2. Să stai în casă nu este o pedeapsă, ci din contră, o vacanță!
Toți oamenii își doreau mai mult timp pentru ei, pentru familie și pentru a se relaxa.
Dacă te gândești că izolarea este un sacrificu prea mare pentru tine, atunci nu mai pronunța cuvântul izolare sau auto-izolare.
În loc să te gândești la asta, mai bine îți faci o listă cu toate cărțile pe care le ai în bibliotecă și de care nu ai avut timpul necesar să le citești până acum.
Dacă cititul nu este unul dintre hobby-urile tale, atunci îți poți face o listă de filme pe care să le vizionezi sau emisiuni.
Învată să profiți de tot timpul de care dispui acum pentru a avea grijă de tine și de ceea ce îți place să faci, însă limitându-te la a sta în casă.
3. Amintește-ți: Distanțarea socială salvează vieți!
Bucură-te dacă ai putut să lucrezi de acasă. Bucură-te dacă ai avut posibilitatea de a te izola pe durata pandemiei. Cu cât numărul celor care aleg să rămână în auto-izolare crește, cu atât vom putea mai repede să ieșim din casele noastre.
Suntem siguri că ai văzut pe rețelele de socializare medici care le mulțumesc oamenilor ce au ales să stea acasă. Acțiunea aceasta nu salvează doar viața ta, ci și pe a celorlați.
Faci un lucru minunat și chiar dacă nu îți dai seama, gestul acesta pe care tu poate îl consideri nesemnificativ sau dificil, te salvează!
4. Rămâi conectat!
Internet avem, trebuie doar să stăm în casă! Rețelele de socializare îți oferă posibilitatea de a rămâne conectat cu cei dragi. Profită de asta și dă-ți întâlnire cu prietenii pe Skype sau chiar vizionați un film împreună!
5. Rămâi informat!
Din surse sigure, bineînțeles! Trebuie să ne informăm, nu să ne gândim noi la ce se întâmplă sau ce se va întâmpla. Scenariile nu ajută bunăstarea cu nimic, ci doar ne sperie.
6. Nu îți pune un diagnostic singur!
Poți strănuta, tuși sau răci fără să ai COVID-19. Consultă un doctor, nu Google. Primul te poate ajuta cel mai bine și rapid, iar cel din urmă, simplu, nu e doctor.
7. Cere ajutor dacă ai nevoie!
Nu este o rușine să simți că vrei să vorbești cu altcineva decât prietenii. Mulți psihologi oferă sedințe online pentru a continua să-i ajute pe oameni în perioada aceasta. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, poți apela oricând la un psiholog care să te îndrume și să te liniștească. Bunăstarea, calmul și sănătatea ta mintală sunt foarte importnte acum!
Concluzii
Așa cum în această perioadă economia țării are de pierdut, așa au de suferit și oamenii. Impactul pe care pandemia cauzată de noul Coronavirus îl are asupra economiei, este la fel de important precum cel pe care îl are asupra oamenilor. Să gândim strategic, în momentul în care pandemia va trece, economia are nevoie de forța de munca pentru a-și reveni.
Dacă forța de muncă va avea nevoie de consiliere psihologică, nimeni nu va avea de câștigat.
Vrei să te ajutăm?
Alege unul dintre planurile de mai jos:
Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică
Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.
Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.
Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.
Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.