smile@marketdent.ro +40 766 320 209

COVID-19. Ghid pentru informarea corectă a dentiștilor!

 

Pandemia de COVID-19 reprezintă un risc pentru sănătatea întregii populaţii a globului.

 

Pentru a face faţă cu brio răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi a riscului pe care pandemia îl prezintă pentru fiecare dintre noi, personalul din domeniul medical au nevoie să fie permanent informaţi.

 

Profesioniştii din domeniul medical sunt supuşi unui risc deosebit, ca urmare a faptului că în timpul tratamentelor intră în contact direct foarte apropiat cu pacienţii, cu sângele, cu aerosolii produşi de utilizarea diverselor aparaturi stomatologice şi cu diverse suprafeţe posibil contaminate.

Acest fapt constituie un risc ridicat, datorită faptului că noul Coronavirus se transmite pe cale respiratorie.

 

Ce este un coronavirus?

 

Coronavirusurile constituie în fapt o familie cuprinzătoare de virusuri care au în comun faptul că pot cauza infecţii respiratorii de gravitate variabilă, de la uşoare până la foarte severe.

 

Dacă cele care au manifestări uşoare nu sunt foarte cunoscute, cele de gravitate sporită ca MERS (Middle East Respiratory Syndrome) şi SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) sunt cunoscute în întreaga lume, ca şi cauzatoare de multe decese.

 

În decembrie 2019 a fost identificat un nou tip de coronavirus, denumit SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), ca urmare a asemănării sale cu SARS.

 

Boala pe care această tulpină de virus nou apărută o produce este COVID-19 (Coronavirus disease 2019).

 

Această afecţiune atacă în primul rând căile respiratorii şi se transmite prin Norul Flügge.

 

Acest nor se formează în timpul tusei şi strănutului, fiind format din gaz, aer cald şi umed, în care plutesc, în suspensie, secreţii nazo-faringiene sub formă de picături de diverse dimensiuni.

 

Poate fi transmisă şi prin contact direct al mâinilor sau membranelor mucoase cu suprafeţe infectate. Încă nu există date certe, unanim acceptate, privind timpul de supravieţuire a virusului pe suprafeţe.

 

Surse oficiale de informaţii pentru personalul medical din domeniul stomatologic

 

Este absolut necesar ca toţi medicii stomatologi să consulte şi să respecte recomandările şi măsurile de prevenţie a răspândirii noului coronavirus.

 

Este bine să fiţi la curent cu ordonanţele Ministerului Afacerilor Interne, hotărârile Guvernului şi recomandările autorităţilor:

 

 

Ca medici, trebuie să cunoaşteţi decizile şi măsurile de protecţie necesare, emise de autorităţile oficiale în domeniul medical

  

 

Ca membri ai Colegiului Medicilor Stomatologi din România, trebuie să vă informaţi şi să puneţi în practică îndrumările şi recomandările specifice autorităţii în domeniul medicinei dentare, accesând link-ul de aici.

 

 

Atenţie! În contextul evoluţiei pandemiei, descoperirilor medicale şi modificării evoluţiei situaţiei în plan global, naţional dar şi local, aceste măsuri, recomandări, se pot schimba de la o zi la alta, de aceea este necesară consultarea surselor de informaţii cât de frecvent posibil.

 

Măsuri de protecţie generale

 

Mai presus de orice, suntem cu toţii oameni şi dacă medicii nu sunt sănătoşi, întreaga comunitate are de suferit.

 

Poţi reduce şansele contaminării cu COVID-19 şi implicit răspândirea virusului, prin respectarea câtorva măsuri de bază, în viaţa ta de zi cu zi:

 

  • Menţine distanţa socială de 1,5-2 metri faţă de persoanele de pe stradă, din magazin;
  • Evită atingerii ochilor, nasului şi gurii, ca şi conduită generală;
  • Dezinfectează-ţi mâinile ori de câte ori este cazul;
  • Nu intra în contact direct cu persoanele cu care locuieşti decât după igienizare;
  • Asigură-te că tu şi persoanele din jur utilizaţi un şerveţel de unică folosinţă atunci când strănutaţi sau tuşiţi şi aruncaţi imediat şerveţelul la gunoi;
  • Stai acasă dacă nu te simţi bine şi dacă prezinţi simptomele COVID-19, apelează la specialişti;
  • Evită atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane (balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces).
  • Limitează folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/ telefonul sau plăți on-line;
  • Manifestă o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice;
  • Evită să călătoreşti, mai ales dacă ai probleme de sănătate preexistente sau te afli în categoria de vârstă cu risc ridicat.

 

Noul coronavirus a avut o evoluţie fulminantă, atingând un nivel epidemic, endemic, iar în final pandemic, în doar câteva luni.

Principalul atu al acestui virus este uşurinţa transmiterii. Tocmai de aceea măsurile de prevenire a infectării nu pot fi niciodată exagerate.

 

Profesioniştii din domeniul stomatologic sunt expuşi unui risc foarte ridicat, iar tratamentele efectuate prezintă risc de infectare a pacienţilor, motiv pentru care responsabilitatea ce cade pe umerii tăi şi a colegilor tăi de breaslă este una de maximă importanţă.

 

Conduita unui medic stomatolog care îşi conduce echipa medicală şi clinica în condiţii de siguranţă deplină depinde în mare măsură de informare şi responsabilitate, prin aplicarea măsurilor de siguranţă.

 

Suntem aici să te ajutăm, pas cu pas, cu informaţii corecte şi actuale.

 

Informează-te, fii în siguranţă!

 

Vrei să te ajutăm?

 

Alege unul dintre planurile de mai jos:

 

Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.

 

Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.

 

Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.

 

Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.