Cabinetele stomatologice erau pregătite și puteau rămâne deschise pe timp de Coronavirus?
Câteva detalii despre situația actuală
Privind situația la nivel internațional vedem că dentiștii s-au confruntat odată la câțiva ani cu infecții respiratorii provocate de un nou Coronavirus. Așa s-a întâmplat cu Coronavirusul sindromului respirator sever acut (SARS) din 2002 și cu Coronavirusul din Orientul Mijlociu 2012(MERS).
Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), coronoavirusurile provin în general de la animale, cum este și cazul Sars și Mers, amintite anterior.
Cazul noului Coronavirus, COVID-19, este unul mult mai mediatizat deoarece transmiterea lui este mult mai rapidă față de tulpinile anterioare, având efecte de amploare la nivel mondial.
Stomatologia în contextul actual
Cu toate că situația este una destul de gravă, dacă analizăm la nivel mondial, putem observa că domeniul stomatologic este destul de bine pregătit, la fel cum a fost și în cazurile de infectare cu celelalte coronavirusuri.
Tot CDC (Centrul de Control și Prevenire a Bolilor) afirmă că angajații din stomatologie sunt unii dintre cei mai pregătiți pentru o asemenea situație. Una dintre cele mai eficiente metode pentru prevenirea infectării pacienților este folosirea echipamentelor de protecție personală, precum măști, mănuși, ochelari, scut de protecție pentru față, halat întreg sau combinezon.
Măsurile de dezinfecție, practicile de sterilizare, folosirea materialelor de unică folosință și igiena foarte responsabilă a mâinilor sunt activități obișnuite în cazul cabinetelor și clinicilor stomatologice, acestea fiind și recomandările principale date de CDC în cazul actual de pandemie.
Aceste aspecte demonstrează clar că domeniul stomatologic era unul dintre cele mai pregătite domenii în situația acestei pandemii, dar, cu toate acestea, în unele țări activitatea acestora a fost suspendată pe perioada stării de urgență, cum este și cazul României.
Câteva informații despre virus
Pentru a putea fi pregătiți și a face față eficient transmiterii acestui virus este important să fim informați în ceea ce privește simptomele, modul de transmitere și metodele de prevenție eficiente.
Conform CDC, simptomele COVID-19 pot include febră, tuse și dificultăți de respirație. Aceste simptome pot apărea la două până la 14 zile după expunere.
Transmiterea acestuia este de la om la om și se face prin intermediul picăturilor de salivă atunci când cei infectați tușesc sau strănută. Un lucru care trebuie menționat este că acesta poate rezista pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile daca acestea nu sunt dezinfectate, lucru care nu este valabil și în cazul cabinetelor stomatologice care oricum puneau mare accent pe partea de igienă și dezinfecție înainte să existe această pandemie.
Ce pot face medicii stomatologi după redeschidere?
Imediat ce va fi permisă redeschiderea clinicilor și cabinetelor stomatologice aceștia trebuie să respecte instrucțiunile generale pentru prevenirea răspândirii, dar și câteva măsuri suplimentare.
Masurile recomandate populației sunt unele respectate și anterior în domeniul stomatologic, iar printre acestea se numără:
- spălatul des al mâinilor cel putin 20 de secunde,
- folosirea produselor dezinfectante care contin minim 60% alcool,
- evitarea atingerii nasului ochilor sau gurii cu mâinile neigienizate,
- curățarea și dezinfecția suprafețelor atinse frecvent
În contextul actual, față de măsurile standard, vor fi necesare și măsuri suplimentare care vin în completarea celor menționate mai sus. Printre acestea enumerăm:
- distanțarea programărilor pentru evitarea aglomerației în sala de așteptare și pentru obținerea timpului necesar dezinfectării tuturor suprafețelor după fiecare pacient,
- oferirea de măști în sala de așteptare,
- folosirea de echipament de unică folosință la fiecare pacient (halat întreg, mănuși, mască, scut protecție pentru față).
3 pași utili pentru activitatea stomatologică în timp de pandemie
Pentru reluarea activității în condiții de siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical și pentru buna funcționare a activității există 3 pași utili de urmat.
Pasul #1 Stabileste regulamentul
Este bine să te documentezi serios în ceea ce privește practicile necesare într-o asemenea situație, sfaturile utile, obligațiile și impunerile regulamentelor naționale și internaționale. Ai grijă ca această documentare să fie doar din surse sigure și să acopere toate prevederile actuale. Ulterior acestei documentări trebuie să strângi toate informațiile găsite și să realizezi pe baza lor un regulament clar care să te ajute în organizarea și desfășurarea activității în condiții de siguranță.
Pasul #2 Instruiește-ți echipa
După ce ai stabili regulamentul și instrucțiunile în funcție de aspectele menționate anterior trebuie să te asiguri de respectarea lor. Acest lucru se poate realiza printr-un training intern cu întreaga echipă, prin dezbaterea regulilor noi, a tuturor aspectelor menționate în regulament și prin analizarea a mai multe situații ipotetice cu care vă puteți confrunta. Astfel, te asiguri că toată echipa a înțeles aspectele menționate, respectă regulamentul și este pregătită astfel încât pacienții, dar și personalul sunt în siguranță.
Pasul #3 Comunică cu pacienții
Dacă aceste precauții devin parte a practicii dumneavoastră zilnice în cabinet sau clinică este foarte important să comunicați asta și pacienților. Situația actuală îi sperie pe multi dintre aceștia, iar faptul că apelând la serviciile tale sunt în siguranță datorită precauțiilor pe care le-ai adoptat este extrem de important pentru ei. Știrile negative din această perioadă îi pot face pe oameni agitați și nervoși. Atitudinea recomandată în această situație este să fii proactiv, să le oferi date care să îi calmeze și să îi informezi constant în legătură cu orice aspect esențial.
Respectând acești pași te asiguri că poți furniza în continuare aceleași servicii calitative cu care ți-ai obișnuit pacienții înainte de pandemie, fiind în siguranță atât echipa medicală, cât și cei care îți calcă pragul clinicii.
Vrei să te ajutăm?
Alege unul dintre planurile de mai jos:
Solicită un Plan de Marketing pentru Clinica ta Stomatologică
Planul Go Faster este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt la început de drum sau pentru cele care doresc să atragă rapid un număr cât mai mare de pacienți.
Planul Be Stronger este pentru Cabinetele Stomatologice care sunt într-un mediu foarte competitiv, iar acum își doresc să se diferențieze pe piață pentru a atrage mai ușor pacienți.
Planul Play Bigger este pentru Cabinetele sau Clinicile Stomatologice care au un flux normal de pacienți, însă acum își doresc să treacă la următorul nivel.
Planul Total Domination este pentru Clinicile Stomatologice care au cunoscut o creștere importantă în ultimii ani, iar acum își doresc să fie numărul 1 pe piață.